Над 100 служители на Amazon Prime Air (APA) са загубили работата си, а десетки други са преместени да работят по други проекти в рамките на Amazon, съобщава Wired, цитирайки свои източници. Изданието посочва, че APA, която бе натоварена със задачата да реализира мечтата на Джеф Безос за доставки на продукти с дронове, спира част от дейността си във Великобритания. Компанията бе създадена през 2016 г., а сега бъдещето ѝ е неясно, казват анонимни служители през медията.

Те описват още проекта като "нефункционален" и "организиран хаос", управляван от мениджъри, които "нямат представа за реалността". През последните години са назначавани мениджъри, които нямат никаква представа от дейността на компанията и не могат да отговоря на основни въпроси; служител е пиел бира сутрин на бюрото си; а някои от служителите са били принудени да обучат свои заместници в Коста Рика. Amazon заявява, че все още има британски служители, които работят за компанията, но не дава информация за техния брой.

Само преди години дейността на Prime Air на Острова бе в центъра на прожекторите, а мениджъри от Amazon твърдяха, че в рамките на няколко години дронове ще доставят всички пратки. Регулаторите в страната повярваха в мечтата и скоростно създадоха правна рамка, която утъпка пътеката и пред властите в други държави.

Години по-късно промоционалните видеа са премахнати от YouTube канала, PR кампаниите изчезнаха, а Amazon бе изпреварена от Wing на Alphabet и UPS в състезанието за регулаторно одобрение в Съединените американски щати. Целият екип, който се занимава с анализ на данни във Великобритания, е бил освободен.

Говорител на Amazon казва, че Prime Air ще запази присъствие на Острова и след съкращенията, но отказва да уточни по какво точно ще работи екипа.

Инсайдърите казват, че първите пукнатини в проекта са започнали да се появяват в края на 2019 г. заради постоянни смени в екипите. По онова време служителите са разделени на три основни дивизии, които анализират видеокадрите за различни заплахи: хора и животни; други обекти в небето; и 3D mapping, който помага на дроновете да различават басейн от трева.

През последните месеци на 2019 г. бивши служители казват, че почти постоянно някой е напускал — от младши служители до менижъри. Един от тях казва, че само за месец е имал трима различни мениджъра. "Плъховете напускат кораба", казва един от служителите.

Много от новоназначените мениджъри, които е трябвало да заместят предшествениците им с опит в областта, са управлявали складове и не са имали представа от техническите подробности на работата.

Докато се случва всичко това, инженерите се опитват да направят нещо безпрецедентно: докато другите компании целят да пускат пакетите от няколко метра с парашути, Amazon цели да ги пуска на няколко сантиметра. Постигането на подобна цел е огромно инженерно предизвикателство и изисква прецизно AI. Освен това нужните системи за тежки и така дронът на Amazon достига тегло от 27 кг., което пък надхвърля един от праговете, определени от регулаторите. Преминаването в следващата категория носи със себе си допълнителни регулации.

Докато инженерите работят по тези проблеми, екипът се сблъсква с други, по-малко технически по природа проблеми. Инсайдъри си спомнят как параметрите на проекта са се променяли постоянно без обяснение — например първоначално е трябвало да се избягва идентифицирането на хората, които стоят зад прозорците у дома си, а после е наредено точно обратното. Единственият контакт на екипа с основния офис е бил американец, който идвал един път на няколко месеца. А по време на посещението им е купувал пица, казвал им е да работят двойно повече и е отказвал да дава обяснения или да отговаря на въпроси.

През февруари целият екип, който се занимава с анализа на данните от поведението на хора и животни, е бил освободен, а служителите са преместени в други отдели. Три месеца по-късно е отворен отново, а след още три са назначени нови служители.

Amazon казва, че регулаторното одобрение в САЩ ще даде възможност на компанията да започне пробни полети. Но същото разрешение тя имаше и във Великобритания от 2016 г. насам, а засега резултат няма.