Румънската нискотарифна авиокомпания Blue Air изпадна в несъстоятелност. Трибуналът в Букурещ е приел искането на компанията на 21 март, според официалното съобщение на уебсайта на съда, цитирано от Ziarul Financiar.

Няколко имена са в списъка на кредиторите, включително Румънската администрация за обслужване на въздушното движение - ROMATSA, Air Claim, международното летище Avram Iancu в Клуж и няколко физически лица.

Air Claim обяви в началото на март, че е поискала откриване на производство по несъстоятелност срещу Blue Air, заявявайки, че все още има 85 000 евро за възстановяване от авиокомпанията.

Blue Air спря полетите в началото на септември 2022 г. и не успя да възобнови операциите. Тогава компанията заяви, че е била принудена да вземе това решение, след като местното министерство на околната среда е блокирало всичките й банкови сметки. Според Ziarul Financiar компанията е натрупала дългове от 230 милиона евро през септември миналата година, което не включва парите, които трябва да върне на клиенти, чиито полети са били отменени през същия месец.

Румъния одобри спасителен заем от €130 милиона за авиокомпаниите Tarom и Blue Air

Румъния одобри спасителен заем от €130 милиона за авиокомпаниите Tarom и Blue Air

Хиляди служители са остани без работа заради кризата в двете компании

Припомняме, че тогава Румънската агенция за защита на потребителите обяви, че е уведомила частната авиокомпания за глоба в размер на 10 милиона леи (2 милиона евро), издадена за полетите, отменени от 15 юни до септември. По-конкретно, засегнати били над 150 000 потребители от 23 страни членки на Европейския съюз.

Президентът на румънската КЗП, Хория Константинеску, разкритикува авиокомпанията за провеждането на промоционални кампании въпреки проблемите, с които се сблъсква, съобщи Bursa.ro.

Blue Air е най-голямата румънска авиокомпания по брой превозени пътници, с ултранискотарифен (ULC) бизнес модел и с подход, фокусиран върху нуждите на пътниците.

Компанията управлява самолети Boeing 737. За своите 16 години работа Blue Air е превозила повече от 32 милиона пътници и е прелетяла над 340 милиона километра. Авиокомпанията е сертифицирана от IATA Operational Safety Audit (IOSA) от Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) за изключителни оперативни стандарти и е пълноправен член на IATA.

Самолет на Blue Air

Източник: Blue Air

Самолет на Blue Air