Окончателното решение на Nissan за евентуално излизане от рисков фонд Alliance Ventures може да бъде взето до края на месеца, съобщава Reuters , позовавайки се на два източника от японската компания. Те са предпочели да останат анонимни, тъй като официално информация за намеренията в това отношение все още не е обявена.

Според един от събеседниците на агенцията, причината за повдигането на този проблем в Nissan очевидно е решението на младшия партньор на алианса Mitsubishi Motors да спре да отделя средства за фонда. Това е съобщил японският автомобилен производител пред партньорите си миналата седмица, каза източникът.

Може ли Nissan да изплува?

Може ли Nissan да изплува?

И колко време има новият директор на гиганта, за да намери спасителния пояс?

Другият източник на Ройтерс добавя, че решението за изтегляне от фонда за рисков капитал вече е практически взето. Въпреки това, че от Nissan и Mitsubishi отричат тази информация, твръдейки, че не са взети решения по темата за фонда.

Агенцията обяснява възможния ход на Nissan с рязко намаляване на приходите на автомобилния гигант, което се обяснява с спад в търсенето на неговите продукти в Китай на фона на епидемията от коронавирус. През февруари продажбите на автомобили в Поднебесната империя паднаха с 80%. В допълнение, това се вписва в концепцията за намаляване на разходите, към която се обърна компанията след пристигането на новия изпълнителен директор.

Nissan отчете първа загуба от 2009

Nissan отчете първа загуба от 2009

Компанията пак ще съкращава разходите

Alliance Ventures "търси нови решения" за своите членове чрез стартираща поддръжка. Предполагаше се, че трите членове на алианса годишно ще отделят по 200 млн. долара годишно във фонда. Според един от източниците на Ройтерс обаче досега никога не се е достигнала такава сума.

Фондът за рисков капитал е създаден при скандалния ръководител на алианса Renault-Nissan-Mitsubishi Карлос Гон. Първоначалните инвестиции в него възлизаха на 200 милиона долара, а до 2023 г. обемът им трябваше да достигне 1 милиард долара.

Nissan и Renault съживяват общите научни проекти

Nissan и Renault съживяват общите научни проекти

Един от фокусите ще бъде върху хибридните енергийни системи