От големите банки на Wall Street до магазините за хранителни стоки - всички частни работодатели в Ню Йорк ще трябва да изискват от служителите си да бъдат ваксинирани срещу коронавирус, предават американските медии.

Кметът на Ню Йорк Бил де Блазио заяви, че планира да направи задължително ваксинирането срещу Covid-19 и за работодателите от частния сектор със сила от 27 декември.  Основната причина за решението му е, че разпространението на Covid-19 се увеличава в най-населения град в САЩ, включително процентът на хората, които имат положителен резултат от тестове за вируса.

Новият кмет на Ню Йорк иска заплатата си в биткойни

Новият кмет на Ню Йорк иска заплатата си в биткойни

"Ню Йорк ще бъде център на индустрията на криптовалутите", коментира Ерик Адамс

През ноември американски апелативен съд потвърди решението си да отложи заповед на президента Джо Байдън, според която компании със 100 или повече работници трябва да изискват ваксини срещу Covid-19, като отхвърли предизвикателството от неговата администрация, пише Reuters.

Служителите в публичния сектор вече подлежат на такова задължение, но сега задължителната ваксинация ще бъде разширена и ще обхване всички служители в частния сектор.

Кметът на Ню Йорк обави още, че всеки на възраст от 12 или повече години, който иска да вечеря на закрито в ресторант, да отиде на фитнес или да гледа някое шоу, ще трябва да представи доказателство, че е получил две ваксини. В допълнение, децата на възраст от 5 до 11 години ще трябва да покажат доказателство за поне една доза от ваксина срещу коронавирус.

Шефът на СЗО разкритикува производителите на ваксини срещу Covid-19, че са печелбари

Шефът на СЗО разкритикува производителите на ваксини срещу Covid-19, че са печелбари

Гебрейесус призова компаниите да спрат новите продажби за държавите с ваксинирани 40% от населението и нагоре

Ню Йорк има население от 8,8 милиона души, като 3,7 милиона съставляват работната сила в частния сектор на града. Около 5,8 милиона нюйоркчани от всички възрасти са напълно ваксинирани, докато 84 на сто от възрастните или 5,9 милиона от 7 милиона души на възраст на 18 и повече години са получили първата си доза.