В Русия недостигът на кадри в строителния сектор днес достига 200 хиляди души, казва ръководителя на Центъра за персонал към Министерството на строителството на страната Елена Сенкевич, по време на тематична "кръгла маса".

"Понастоящем има недостиг на около 200 хиляди души в строителството и около 100 хиляди в сектора на жилищно-комуналните услуги. В тези сектори недостигът на персонал е повсеместен", казва тя, цитирана от Интерфакс.

По думите й, проблем е по-голям при работническите специалности. Също така професията на строителя е престанала да бъде престижна. В тази връзка Сенкевич смята, че професионалното ориентиране би трябвало да започва в училищата още от 5-ти клас.

В началото на август броят на предложенията за работа в строителството се е увеличилкато цяло 2,4 пъти спрямо същия период на 2022 г. Най-търсените строителни специалисти са монтажници и бояджии - при тях има ръст на свободните позиции 3,1 пъти. На второ място по нарастване на търсенето от работодателите са професиите на заварчиците и извършващите довършители работи (ръст от 2,8 пъти), а на трето място - бригадирите (2,7 пъти).

Средната месечна заплата на обикновените строителни работници в регионите на Русия е в диапазона от 30 до 40 хиляди рубли (около 500 долара по настоящия курс). В Москва средната заплата в строителството при различните категории персонал е от 60 до 160 хиляди рубли (от около 800 до 2000 долара по настоящия курс). Средната заплата в Русия като цяло се е увеличила с 27% за година и е достигнала сега 66 223 рубли (около 850 долара по настоящия курс) на месец.

Обаче трябва да се има предвид, че курсът на рублата спрямо долара драстични се понижи през последните седмици - от около 60 рубли на около 90 рубли за долар. А през миналата година дълго време валутният курс беше 30-40 рубли за долар. Вероятно колебанията на курса на рублата ще продължат.

Колко е средната работна заплата в Русия за 2022 година

Колко е средната работна заплата в Русия за 2022 година

Медианната заплата обаче е с около 30% по-ниска от средната