Германски прокурори влязоха и претърсиха редица офиси на Deutsche Bank, включително централата й във Франкфурт в рамките на разследване за пране на пари, съобщават от прокуратурата, цитирани от Bloomberg.

В акцията са участвали общо около 170 души, а двама служители на най-голямата германска банка вече са заподозрени. Действията на прокурорите са провокирани от разкритията на Panama Papers, че Deutsche помага на клиентите си да отварят офшорни компании и сметки в данъчни убежища.

Парите, получени незаконно, може да са прехвърлени в сметки в Deutsche Bank, която не е докладвала за подозренията, че сметките може да са били използвани за изпиране на пари, твърдят прокурорите от Франкфурт.

Големите банки, участвали в "изпирането" на руски пари от Danske Bank

Големите банки, участвали в "изпирането" на руски пари от Danske Bank

Кои имена са замесени в корупционната схемата на естонското дружество на датската финансова институция?

Претърсванията обаче не са свързани с ролята на Deutsche на кореспондентска банка в в огромния скандал за пране на пари с Danske Bank. Германската банка е замесена в него, тъй като се смята, че е обработила около 150 млрд. долара от общата сума на подозрителните сделки, обвързани с Danske, според източници на Wall Street Journal.

Най-голямата датска банка е разследвана, след като стана ясно, че през клона й в Естония са преминали 230 млрд. долара чрез сметки на чужди граждани, включително руснаци. Схемата е действала в продължение на няколко години до 2015 г.

"Deutsche Bank действа като кореспондентска банка за Danske Bank в Естония. Нашата роля беше да обработим плащанията за Danske Bank. Ние прекратихме тази връзка през 2015 г., след като идентифицирахме подозрителната дейност от нейните клиенти", заяви говорител на Deutsche.