Прокурори са влезли във френската компания PSA (Peugeot - Citroen) заради подозирани измами по време на тестовете за емисиите, изпускани във въздуха от автомобилите на групата, оборудвани с дизелови двигатели, съобщават Reuters и AFP.

Говорител на групата заяви, че компанията "уважава регулациите във всички страни, в които работи" и отрече да е нарушавала закона. От PSA допълниха, че никога не са поставяли софтуер, който да лъже на тестовете за емисии.

Скандалът "Дизелгейт" засегна първо Volkswagen Group, след като стана ясно, че в автомобилите с два от двигателите - 1.6TDI и 2.0TDI, е имало специален софтуер, който засича кога колата е подлагана на тест и намалява изкуствено разхода на гориво, както и вредните емисии. Общият брой на засегнатите автомобили е 11 милиона - 8.5 милиона от тях продадени в Европа. По-късно стана ясно, че и Mitsubishi са засегнати от скандала, а обвинения бяха отправени и към Nissan.

Френската прокуратура е сезирана от организация за защита на потребителите, а сигналът се базира на документи, иззети от офисите на PSA преди година. Обвинението е, че заради високите си емисии дизеловите двигатели, поставяни от групата, представляват сериозна опасност за здравето на хората и животните. Renault също бе обвинена преди време, че е лъгала на тестовете през последните 25 години.

Преди месец PSA закупи марките Opel и Vauxhall от американската General Motors. Сделката бе за над 2.2 милиарда евро. През 2016 г. нетните приходи на френската група подскочиха с 92% до 1.73 милиарда евро.

Официално: Peugeot купува Opel за €2,2 милиарда

Официално: Peugeot купува Opel за €2,2 милиарда

Компанията става втора по пазарен дял в Европа