На две местни компании-производители на стомана са наложени рекордни глоби, информираха турски медии. Общата сума възлиза на почти 220 милиона долара и е резултат от започнатите данъчни проверки на Министерството на хазната и финансите на Турция.

Турция изпревари Германия по производство на стомана

Турция изпревари Германия по производство на стомана

Южната ни съседка вече е седма в света

Имената на потърпевшите не се оповестяват. Въпреки това някои от най-големите имена в бизнеса, сред които Isdemir и Erdemir, побързаха да отрекат присъствието си в списъка чрез публични отчети. Друга фирма, която заяви, че не е сред глобените, е Kocaer Çelik.

Според цитирани от частната телевизия NTV данни, сумата се разпределя по следния начин - първото предприятие е глобено с малко над 155 милиона долара, а наложената санкция на другото е по-"скромна" - $62 милиона.

Първият в света завод за зелена стомана ще се намира в Европа. Стартъпът си осигури $4,2 милиарда финансиране

Първият в света завод за зелена стомана ще се намира в Европа. Стартъпът си осигури $4,2 милиарда финансиране

Съоръжението ще се намира в Северна Швеция и по план трябва да заработи в началото на 2026-а

Медията се позовава на свои източници от министерството, които посочват, че се провеждат и допълнителни действия в тази посока. Като резултат от тях могат да се очакват още глоби, които дори да подобрят настоящия своеобразен рекорд.

От министерството заявяват още, че серията от проверки е част от усилията на за регулиране на пазара на стомана. Те са съсредоточени върху дружества, за които има съмнения, че манипулират цените, създават монополи и използват непозволени практики с цел финансови злоупотреби.