Шведският стартъп H2 Green Steel е сред новата "порода" производители на стомана, които искат да променят кардинално начина, по който се произвежда сплавта в една от най-замърсяващите индустрии в света. Секторът, който разчита до голяма степен на едни и същи производствени техники от век, представлява около 7% от глобалните въглеродни емисии.

H2 Green Steel иска да бъде изключение от правилото. Той ще построи първия завод за производство на зелена стомана с амбицията да да направи една от най-мръсните индустрии по-екологична.

Стартъпът H2 Green Steel си осигури най-големия си финансов пакет, докато продължава с първия в света мащабен завод за зелена стомана. Съоръжението ще се намира в Северна Швеция и по план трябва да бъде пуснато в експлоатация в началото на 2026 г.

Компанията подписа споразумения за още 4,2 милиарда евро дългово финансиране, като същевременно увеличи общото набиране на капитал до 2,1 милиарда евро за завода, заяви главният изпълнителен директор Хенрик Хенриксон.

Стомана и пара: Какво представлява първото "зелено" металургично предприятие в Европа

Стомана и пара: Какво представлява първото "зелено" металургично предприятие в Европа

H2 Green Steel строят своя завод с водородна технология в Северна Швеция

Мястото, на което ще се намира заводът в ясно - на 900 км. от Стокхолм. Важна част от съоръжението е DRI кулата, в която става реакцията между водорода и желязната руда. За разлика от традиционните процеси, тук няма да се отделят парникови газове, а само водни пари.

Водородът, необходим на фабриката ще се произвежда от водата на близка река с електричество от вятърен парк и ВЕЦ.

Сред поддръжниците на компанията е инвестиционната компания Vargas Holding AB, която също е основател на шведският производител на батерии Northvolt. Наскоро той осигури зелен заем от 5 милиарда долара за разширяване на производството във фабриката си в Северна Швеция. Сред другите поддръжници на H2GS са Kinnevik AB и основателят на Spotify Technology SA Даниел Ек.

В последният си кръг на финансиране H2 Green Steel успя да набере допълнителни 300 милиона евро с нови акционери, включително Microsoft Climate Innovation Fund, Mubea и Siemens Financial Services. Американската инвестиционна банка Morgan Stanley пък беше капиталов съветник на компанията.

Последното нарастване на финансирането заради по-високия бюджет за целия проект, който включва допълнителна инфраструктура, според главния изпълнителен директор.