Френският автомобилен производител Renault отчете рекордна загуба от 7,3 млрд. евро за първото полугодие на годината, сочат последните финансови резултати на компанията. Изключително слабото представяне вероятно ще доведе до допълнително обтягане на отношенията с Nissan, смятат анализатори.

Причината за това е, че по-голямата част от загубата е генерирана именно от Nissan - 4,8 млрд. евро. За това е допринесла и програмата за преструктуриране на компанията, заради която са похарчени общо 4,3 млрд. евро.

"Работим с мениджърите на Nissan, за да гарантираме, че пожарът няма да обхване цялата къща", каза главният изпълнителен директор на Renault Лука де Мео, който беше назначен на позицията по-рано този месец.

Продажбите на Renault се сриват с 35% през първото полугодие

Продажбите на Renault се сриват с 35% през първото полугодие

Zoe стана най-продаваният електромобил в Европа

Същевременно акциите на Nissan се сринаха с над 10% в сряда, след като компанията преустанови изплащането на дивиденти и посочи, че предвижда загубата ѝ за цялата година да достигне 4,5 млрд. долара.

Продажбите на самата Renault се понижиха с 35% през първото полугодие на годишна основа, което е по-слабо представяне от средното за автомобилния отрасъл. В Европа, който е един от най-големите пазари на групата, те са надолу с почти 42%, а в Индия - с почти 50%.

Nissan прогнозира $4,5 млрд. годишна оперативна загуба

Nissan прогнозира най-голямата си оперативна годишна загуба

Пандемията на коронавируса осуети плановете на гиганта да излезе от дълбокия спад в продажбите

След изключително негативното представяне, от Renault се въздържаха да излязат с прогноза за представянето си до края на годината. Вместо това посочиха, че планът за справяне с кризата ще бъде представен през януари.

Напрежението между двете компании в съдружието ескалира през есента на 2018 г., когато председателят на трите фирми в съдружието, включващо и Mitsubishi, беше арестуван. Същевременно и продажбите им започнаха да се понижават.