Инженерният гигант Rolls-Royce, който произвежда двигатели за самолети, отчете рекордна загуба за първото полугодие на 2020 г., след като нандемията приземи пътническите самолети.

За първите шест месеца на годината компанията записва загуба преди данъци от £5,4 млрд. Пред BBC главният изпълнителен директор Уорън Ийст заяви, че не очаква търсенето да се върне до предкризисни нива за поне пет години.

Компанията потвърди и че затваря заводите в Нотингамшър и Ланкашър и ще съкрати 3 000 работни места във Великобритания. Ходът е част от програмата за намаляване на разходите, в рамките на която Rolls-Royce ще намали броя на служителите си по света с една трета. Общо, за нея работят 50 000 души, като половината от тях са на Острова.

Ийст посочи, че компанията е очаквала през 2020 г. да достави 500 двигателя, но ще успее да продаде едва половината. За да се справи с кризата, Rolls-Royce ще продаде испанското си подразделение ITP Aero и други активи за поне £2 млрд.

Големият удар за компанията през първото полугодие идва от промени в хеджиращата ѝ стратегия, която трябваше да я защити от промени в стойността на долара. Спадът на полетите означава, че Rolls-Royce вече не очаква голям поток от приходи в щатски долари, затова е и затворила част от позициите по-рано. Стойността на тази операция възлиза на £2,5 млрд.

Очаква се Rolls-Royce да продаде и нови акции на съществуващи акционери на цена под пазарната, което може да донесе още £2 млрд. приходи. Според някои анализатори и това може да не е достатъчно и намеса на правителството не е изключена.

Отчетът потопи акциите с до 7,7%, като от началото на годината те са поевтинели с 65%. Така пазарната капитализация на компанията днес възлиза на едва £4,57 млрд.