Нуждата от пилоти и екипаж на нискотарифната авиокомпания Ryanair намалява, пише Bloomberg.

Главният изпълнителен директор на Ryanair Майкъл О'Лири пусна видео, в което заявява, че бюджетът на авиокомпанията налага да се редуцира броят на пилотите и екипажа на фирмата. Заради проблемите със самолета Boeing 737 Max, спада на приходите и забавянето на плановете за разширяване Ryanair търси с 1 500 пилоти и екипаж по-малко, отколкото беше предвидено първоначално.

По думите на О'Лиъри в момента компанията има излишък от 500 пилоти и 400 стюардеси. До следващото лято фирмата трябва да се "отърве" от 600 служители и от двете категории.

"През следващите няколко седмици ще направим всичко по силите си, за да намалим загубата на работните места. Някои от съкращенията обаче са неизбежни в момента", посочи директорът.

Ryanair ще намали полетите си заради проблемите с Boeing 737 MAX

Ryanair ще намали полетите си заради проблемите с Boeing 737 MAX

Забавените доставки може да доведат и до затваряне на бази

Авиокомпанията е предприела и други мерки в отговор на кризата със Boeing 737 Max - предстои да бъдат затворени някои европейски бази, а други ще бъдат преструктурирани. Причина за това не е само спирането на самолета от движение, а и опасенията около излизането на Великобритания от ЕС. Засега не се знае колко работници ще загубят работата си всичко на всичко.

В понеделник превозвачът обяви, че за второто тримесечие на 2019 година са регистрирани 21% спад на приходите, което се дължи на по-високите разходи за гориво, колебливите икономики и тарифите.

Съкращенията ще бъдат ясни напълно в края на месец август, след като компанията е сключила споразумение с профсъюзите. Самото освобождаване на служители ще се извършва постепенно - през септември, октомври и след това най-вероятно в новата година.

Ryanair се оплака от намаляващи цени на билетите

Ryanair се оплака от намаляващи цени на билетите

Печалбата на компанията за второто тримесечие пада с над 20 процента