Samsung Electronics и SK Hynix получиха неограничено позволение да снабдяват фабриките си в Китай с американско оборудване за производство на чипове, предаде "Ройтерс".

По този начин се премахва необходимостта компаниите да искат разрешение от Държавния департамент за всеки отделен случай.

САЩ се готвят да накажат китайски топ производител на чипове заради Huawei

САЩ се готвят да накажат китайски топ производител на чипове заради Huawei

Смята се, че SMIC са направили процесора на флагманския смартфон Mate 60 Pro

Това е важно тъй като говорим за двата най-големи производителя на компютърни памети в света. Samsung и SK Hynix контролират 70% от DRAM и 50% от NAND пазара в световен план. В същото време, голям дял от производствата им (до 40%) е съсредоточен в Китай. Инвестициите им в заводи в страната се измерват в милиарди долари.

Huawei изгражда тайна мрежа за снабдяване с чипове

Huawei изгражда тайна мрежа за снабдяване с чипове

Проектът се ползва с $30 млрд. долара държавна помощ от Пекин

Вашингтон внимателно контролира износа на оборудване за производство на чипове заради опасения, че модерни американски технологии може да стигнат до Китай и да се използват за военни цели. В случая преговорите явно са водени на най-високо равнище, тъй като и президентската институция в Сеул коментира решението на САЩ.

"Несигурността за дейността и инвестициите на южнокорейските компании от полупроводниковия сектор значително намаля. Те ще могат спокойно да преследват дългосрочните си стратегии", заяви президентският секретар по икономическите въпроси Чой Санг-мок.