Samsung Electronics Co. предупреди, че се бори с последствията от "сериозен дисбаланс" при полупроводниците в световен мащаб, превръщайки се в най-големия технологичен гигант, който изразява притеснение относно недостига на чипове, който вече се разпростира и извън автомобилната индустрия, пише Bloomberg.

Samsung е сред най-големите производители на различни чипове, както и на потребителска техника. Компанията обаче предупреди акционерите, че недостигът вероятно ще засегне резултатите ѝ през следващото тримесечие. Компанията обмисля и да пропусне тазгодишното издание на Galaxy Note — един от най-продаваните модели. Слухове за подобен ход се въртят в публичното пространство от месеци. Note отговаря за около 5% от продажбите на Samsung през последните две години, според IDC, но и за значително по-голям дял от приходите заради по-високата му цена.

От компанията обаче увериха, че през следващата година със сигурност ще има нов Note.

През последните седмици редица индустриални гиганти от Continental до Renesas Eletronics и Innolux предупредиха за огромни дефицити, причинени от неочакваното търсене на потребителска техника и автомобили.

"Ако Samsung публично говори за бъдещите си продукти, трябва да осъзнаем, че ситуацията е сериозна", казва анализаторът Ейви Грийнгарт.

Допълнителен стрес създава временното спиране на работата на завода на компанията в Остин, Тексас, причинено от прекъсването на електрозахранването в щата през февруари. Засега фабриката все още не е възстановила дейност на пълен капацитет.

Междувременно Trendforce изчислява, че недостигът при производството на 5G чипове от Qualcomm ще свие производството на смартфони с 5% през второто тримесечие.

Автомобилните производители пострадаха първи заради лошо планиране на запасите и се очаква да загубят продажби на стойност $61 млрд. тази година.

Някои анализатори се надяват, че недостигът може да бъде преодолян през следващите месеци.

Автомобилната индустрия губи $60 млрд. заради недостига на чипове. Как се стигна дотук?

Автомобилната индустрия губи $60 млрд. заради недостига на чипове. Как се стигна дотук?

Само през първите три месеца ще бъдат произведени с 672 хил. автомобила по-малко