Американският производител на електрически превозни средства Tesla увеличи доставките през второто тримесечие с 34,5% спрямо предходните три месеца - до рекордните 343,83 хиляди, според прессъобщение на компанията.

В същото време анализатори, анкетирани от FactSet, прогнозираха, че резултатът ще бъде 371 000 електромобила.

Междувременно доставките на Model S и Model X бяха 18 672, а тези на Model 3 и Model Y бяха 325 158 единици.

Tesla е произвела 365 923 автомобила през последното тримесечие, което е с 41% повече от второто тримесечие.

Така разликата между производството и доставките на Tesla беше малко над 22 000 автомобила, което е значително повече от отчетените 4000 през периода април-юни. Това може да означава, че темпът на производство значително изпреварва търсенето, смятат експерти.

Компанията обаче отбеляза, че това се дължи на проблеми в логистиката. "Тъй като производствените обеми продължават да нарастват, става все по-трудно да се осигури транспорт на разумна цена през този пиков период за логистика", се отбелязва в прессъобщението.

Tesla планира да публикува финансови отчети за третото тримесечие на 19 октомври.

Според плановете, пише Reuters, компанията си е поставила амбициозна цел да произведе близо 495 000 автомобила Model Y и Model 3 през четвъртото тримесечие.

В петък Мъск също показа прототип на хуманоиден робот Optimus и прогнозира, че производителят на електрически автомобили може да произвежда милиони такива устройства и да ги продава за по-малко от 20 000 долара, по-малко от една трета от цената на модел Y.

Акциите на автомобилния производител паднаха с 24,7% от началото на годината, докато борсовият индекс Nasdaq Composite загуби около 32% през периода.