ТЕЦ "КонтурГлобал Марица Изток 3" ще бъде придобита от американската компания за частни инвестиции KKR & Co. Това стана ясно, след като производителят на електроенергия ContourGlobal (КонтурГлобал) обяви, че се е съгласил да бъде придобит от американската компания. 

Сделка е на стойност  1,75 млрд. британски паунда (€2,1 милиарда), като KKR ще плати 263,6 пенса за всяка акция на ContourGlobal. Това представлява 36% надбавка към цената при затваряне на търговията на борсата в понеделник.

Собственикът на Марица Изток 3 купи ВЕИ централи в Австрия, Чехия и Словакия

Собственикът на Марица Изток 3 купи ВЕИ централи в Австрия, Чехия и Словакия

Стойността на сделката не се съобщава.

Оферентът е Cretaceous Bidco, единица, изцяло притежавана от фондове, съветвани от KKR.

"Управителният съвет на ContourGlobal приветства намерението на KKR да предостави капитал и оперативен опит в подкрепа на стратегията на ContourGlobal, включително ускоряване на инвестициите в енергийния преход", каза председателят на ContourGlobal Крейг А. Хъф, цитиран от SeeNews.

"Под частна собственост ContourGlobal ще може по-добре да увеличи размера и гъвкавостта на инвестициите в своя бизнес по пътя към заявената си амбиция да намали емисиите на въглероден диоксид (CO2) с 40% до 2030 г. и да постигне нетни нулеви емисии до 2050 г., каза KKR.

"КонтурГлобал Марица Изток 3" е 73% собственост на лондонския производител на електроенергия ContourGlobal, а българската държавна Национална електрическа компания (НЕК) държи останалите 27%.

ContourGlobal (КонтурГлобал) управлява 138 термични и възобновяеми електроцентрали в Европа, Северна Америка, Латинска Америка и Африка. Българската топлоелектрическа централа е разположена близо до град Гълъбово и произвежда 13% от електроенергията, потребявана в страната. Електроенергията, произведена от въглищната централа, се равнява на средното потребление на над 1 400 000 български домакинства за периода януари-март тази година, или половината от домакинствата в страната.

"КонтурГлобал Марица Изток 3" притежава и управлява първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в съответствие с европейските стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. Централата произвежда електроенергия използвайки местни енергийни източници.

„КонтурГлобал Марица Изток 3" не планира освобождаване на служители

„КонтурГлобал Марица Изток 3" не планира освобождаване на служители

Компанията няма нищо общо с евентуални бъдещи промени в „Мини Марица-изток" ЕАД

KKR е водеща световна инвестиционна фирма, която предлага алтернативно управление на активи, както и капиталови пазари и застрахователни решения.

Към 31 декември 2021 г. KKR има екип от над 1900 служители, консултанти и старши съветници, включително повече от 600 инвестиционни специалисти, работещи в 20 индустрии в офиси по целия свят.