Една от най-големите вълни на съкращения в Япония се задава в прясно сменилия собствеността си гигант Toshiba. Около 5000 служители или 10% от персонала на компанията в страната ще бъдат освободени, съобщава Nikkei, като се позовава на свои източници.

Засегнатите са от "неосновни дейности", като обезщетенията им ще струват около 650 млн. долара.

Пионер в сферата на DRAM и NAND паметите и известен производител на лаптопи и всякаква електроника, Toshiba някога беше сред най-големите японски работодатели, но плати висока цена за управленски грешки. През 2015 г. ѝ беше наложена историческа по размер глоба за фалшифицирани отчети, а след това се наложи да продаде бизнеса си с чипове, за да покрие загубите от фиаското си в ядрената сфера.

Toshiba: След 74 години отписана от борсата и пред неясно бъдеще с нови собственици

Toshiba: След 74 години отписана от борсата и пред неясно бъдеще с нови собственици

В нея работят 106 000 души и някои дейности се смятат за критични за националната сигурност

Toshiba беше делистната от фондовата борса в Токио през декември 2023 г., след като Japan Industrial Partners (JIP) купи над 78% от нейните акции. Сега тя се опитва да намали разходите си и да се съсредоточи върху инфраструктурата и цифровите технологии, след като новият собственик обяви, че ще я направи по-печеливша.

Един от ходовете за тази цел очевидно са съкращенията. В Япония досега те бяха рядкост заради наличието на едни от най-строгите закони за защита на работниците в света. Ситуацията обаче се променя, защото даже производителите на чипове наемат и чуждестранни служители.

През последните месеци редица компании, сред които козметичната марка Shiseido Co., производителят на термометри Omron Corp. и производителят на фотокопирни машини Konica Minolta Inc., обявиха съкращения на работни места.