Тoshiba беше отписана в сряда след 74 години на борсата в Токио и след десетилетие на сътресения и скандали, които сринаха една от най-големите японски марки и поставиха началото на изкупуване и несигурно бъдеще, пише Reuters.

Конгломератът вече е частен субект, придобит от група инвеститори, водени от частната инвестиционна компания Japan Industrial Partners (JIP), която включва също фирмата за финансови услуги Orix , комуналната компания Chubu Electric Power и производителя на чипове Rohm.

Поглъщането за 14 милиарда долара остави Toshiba в местни ръце след продължителни битки с чуждестранни инвеститори, които парализираха производителя на батерии, чипове и ядрено и отбранително оборудване.

Toshiba става частна компания след 74 години на борсата и след сделка за $14 милиарда

Toshiba става частна компания след 74 години на борсата и след сделка за $14 милиарда

Компанията има 148-годишна история в производството на електроника.

"Toshiba сега ще направи голяма стъпка към ново бъдеще с нов акционер", се казва в изявление на компанията, добавяйки, че ще оцени непрекъснатото разбиране и подкрепа от всички заинтересовани страни.

Акциите на Toshiba приключиха вторник, последния им ден за търговия, на ниво от 4590 йени, което е спад от 0,1% спрямо предходния ден.

Въпреки че не е ясно каква форма в крайна сметка ще приеме Toshiba при новите си собственици, главният изпълнителен директор Таро Шимада, който остава на поста си след изкупуването, се очаква да се съсредоточи върху цифровите услуги с висок марж.

Подкрепата на JIP за Шимада предишния му план да се обедини с подкрепян от държавата фонд. Някои хора от сектора казват, че разделянето на Toshiba може да е по-добър вариант.

"Трудностите на Toshiba в крайна сметка бяха причинени от комбинация от лоши стратегически решения и лош късмет", каза Дамян Тонг, ръководител на изследванията в японския Macquarie Capital Securities.

Директорите на Toshiba призоваха за изкупуване на компанията

Директорите на Toshiba призоваха за изкупуване на компанията

Японски инвеститор дава за нея 14 млрд. долара

"Надявам се, че чрез продажбата активите на Toshiba и човешкият талант наа служителите могат да намерят нови домове, където да се разгърне пълният им потенциал."

Правителството на Япония ще следи отблизо съдбата на популярната компания. В нея работят около 106 000 души и някои от нейните дейности се смятат за критични за националната сигурност.

Четирима ръководители на JIP ще се присъединят към борда, както и по един от инвеститорите Orix и Chubu Electric. Към новия мениджърски екип ще се присъедини старши съветник от основния кредитор на Toshiba, Sumitomo Mitsui Financial Group.

Toshiba вече започна "да се движи", обединявайки се с Rohm, за да инвестира $2,7 милиарда в производствени съоръжения за съвместно производство на захранващи чипове.

Компанията трябва да излезе от бизнеса с по-нисък марж на печалбата и да разработи по-силни търговски стратегии за някои от своите напреднали технологии, каза Улрике Шаеде, професор по японски бизнес в Калифорнийския университет в Сан Диего.

"Те са компания за дълбоки технологии. Ако ръководството успее да измисли начин да позволи на тези инженери наистина да се включат в революционни иновационни дейности, тя може да се окаже важен играч", каза Шаеде.