Производителят на алкохолните напитки Johnnie Walker, Smirnoff и Guinness - Diageo обяви, че е създал първата в света бутилка за спиртни напитки от хартия, направена изцяло от устойчиво дърво и 100% без пластмаса. Бутилката ще дебютира с уискито Johnnie Walker, в началото на 2021 г., съобщиха от компанията.

Новата бутилка е разработена в партньорство с Pilot Lite и ще отговаря на стандартите за хранителни продукти. Тя е напълно рециклируема според производителя.

7-те най-скъпи алкохолни напитки в света

7-те най-скъпи алкохолни напитки в света

Те са толкова скъпи, че е по-лесно да си купите кола или апартамент, отколкото да ги опитате

Технологията ще позволи на марките да преосмислят дизайна на опаковките си или да преместят съществуващите дизайни в хартия, като същевременно не правят компромиси със съществуващото качество на продукта, казва още Diageo в съобщението.

Diageo и Pilot Lite стартираха компания за опаковане, наречена Pulpex, за да разработят хартиена бутилка и да си сътрудничат в областта на научните изследвания и разработки.

Технологията на Pulpex позволява производство на различни бутилки без пластмаса в състава им, които могат да се използват за множество  стоки. Опаковката е проектирана да съдържа разнообразни течни продукти и ще бъде част от ангажимента на Diageo към една от Целите на ООН за устойчиво развитие: "Отговорно потребление и производство". Diageo използва по-малко от 5% пластмаса в пакетирането, но заедно с Unilever и PepsiCo, си постави цели за намаляване и рециклиране на пластмаса в техните опаковки.

"Радваме се, че работим с глобални търговски лидери в този консорциум. Работейки заедно, можем да използваме колективната сила на марките, за да помогнем да се сведе до минимум екологичния отпечатък на опаковките, като променим поведението на производството и потребителите", каза Санди Уестуотър директор на Pilot Lite.

Coca-Cola е на път да постави началото на първата в историята си алкохолна напитка

Coca-Cola е на път да постави началото на първата в историята си алкохолна напитка

Компанията вече е регистрирала името