Хиляди британски компании ще фалират, а икономическият център Лондон ще изгуби десетки хиляди работни места, ако Великобритания не успее да постигне сделка за Brexit.

7900 лондонски компании ще фалират, закривайки около 41 800 работни места, през първата година след Brexit, дори ако бъде сключено споразумение с Европейския съюз.

Сделката за Brexit идва твърде късно, за да спре бягството на компании от Острова

Сделката за Brexit идва твърде късно, за да спре бягството на компании от Острова

Разводът с ЕС вдига цените, оставя хора без работа и фалира фирми във Великобритания

В случай, че няма сделка и Великобритания напусне блока без търговски отстъпки, ще бъдат закрити 12 540 компании, а 66 245 работни места ще бъдат загубени.

До тези тревожни заключения достига компанията за бизнес проучвания Populous.World, която е проверила и анализирала финансовото състояние на множество малки и средни фирми в Обединеното кралство.

Липсата на европейски работници мъчи все повече компаниите във Великобритания

Европейските работници си тръгват от Острова. И това е все по-голям проблем за британските фирми

Икономиката се задъхва, а властите все по-трудно допускат чужденци

Според проучването компаниите в Лондон и в Югоизточния регион са изложени на по-голям риск от тези в други региони, главно поради по-тесните връзки с Европа, пише Evening Standard.

"Лондон и Югоизточният регион ще понесат тежките последици от липсата на сделка за Brexit. Дори при сключването на сделка, рязката промяна, препятствията и несигурността покрай Brexit през следващата година ще изпрати хиляди по-малки компании в Лондон в несъстоятелност", обяснява Стив Нико Уилямс, главен изпълнителен директор на Populous.World.

Великобритания губи милиарди при всички сценарии за Brexit

Великобритания губи милиарди при всички сценарии за Brexit

Предпочитаната от Тереза Мей сделка ще струва £615 милиона на седмица

Около 3% от малките и средни предприятия в британската столица вече изпитват затруднения. Около 1/4 от тях разчитат до голяма степен на бизнеса с Европа и най-вероятно ще станат жертва на Brexit, предвиждат от изследователската компания.

Съчетано с очакваните 9697 фалиращи бизнеси в югоизточната част на Острова, ако няма сделка за Brexit, общата сума за региона нараства до 22 237 фалиращи фирми, което е почти колкото 23 886 очаквани фалита за останалата част от Англия.

10% от фирмите на Острова ще са пред фалит заради закъснения по границите след Brexit

10% от фирмите на Острова ще са пред фалит заради закъснения по границите след Brexit

Огромните задръствания са риск, а във Великобритания няма достатъчно складове

Броят на създадените в Лондон бизнеси се е забавил рязко след референдума за Brexit през 2016 г., като те са спаднали с 14% в годината след изборите.

Анализаторите на Populous.World прогнозират, че при липса на сделка, броят на фалиращите малки и средни фирми в британската столица ще надвиши този на стартиращите компании за първи път от 2009 г. насам.

Заключенията на изследователската компания идват малко след като проучване на Федерацията на малките предприятия установи, че само 8% от малките фирми в Лондон са започнали да се подготвят за случаващото се, ако не бъде постигната сделка за Brexit.