До края на годината световната винена индустрия ще загуби стотици милиони евро, заради спад на винопроизводството, който е най-голям от 60 години насам, пише Reuters. Причината: слабите реколти както в Южното полукълбо, така и на някои големи европейски производители.
По първоначални данни на Международната организация по лозата и виното (OIV) световното производство на вино през 2023 година ще е между 241,7 милиона и 246,6 милиона хектолитра, със средна оценка от 244,1 милиона хектолитра.

Източник: iStock
"Това е със 7% по-малко от миналата година и е най-малкото количество от 1961 година, когато е имало спад до 214 милиона хектолитра", коментират от организацията.
Един хектолитър е еквивалентът на 133 стандартни бутилки вино.
Ситуацията във Франция
Производството на вино във Франция, която е един от световните играчи във винената индустрия, намаля с 2% тази есен. Между различните региони в страната са налице сериозни разлики, тъй като някои са сериозно пострадали от гъбично заболяване, а хубавото време на други места е увеличило добивите, посочват от френското министерството на земеделието.
Общият обем на виното, произведено във Франция тази есен, се очаква да възлезе на 45 милиона хектолитра. По-ранни прогнози поставяха производството в диапазона 44-47 милиона хектолитра.
Според Министерството на земеделието производството на вино в района на Бордо ще бъде по-слабо с 9% спрямо предходната година и със 17% спрямо средното за последните 5 години. В югозападна Франция спадът е съответно с 6% и 18%.
В същото време хубавото време в региона на Шампан е спомогнало гроздето да достигне рекордно тегло и очакваните добиви да са с 24% над средното.