За шести пореден месец най-големият европейски автомобилен производител Volkswagen загуби от пазарния си дял заради скандала с вредни емисии от миналата година.

Заради него много от потребителите се насочиха към конкурентни на компанията марки като Fiat Chrysler, Mercedes-Benz и Ford Motor, пише Bloomberg.

Въпреки това групата продължава да продава най-много автомобили в Европа, показват данните за февруари на Европейската асоциация на автомобилните производители.

Според тях през миналия месец компанията е продала с 8% повече коли, като най-голям ръст има при брандовете Audi и Skoda, съответно със 17,1 на сто и с 15,4 на сто. От друга страна спад от 4,3 на сто има при доставките на Seat.

Негативният ефект на скандала с вредни емисии още се усеща осезаемо при Volkswagen, която беше принудена да изтегли 8,5 милиона дизелови автомобили за ремонт. Проблемите за германския производител обаче не спряха дотук. В САЩ бяха заведени редица дела срещу него.

Вчера стана ясно, че почти 300 инвеститори в групата са завели иск в Германия срещу компанията за милиарди заради загубите от разразилия се през миналата година скандал с вредни емисии.

Те съдят производителя за 3,3 милиарда евро, което е най-големият удар за него след вълната от искове в САЩ.