Да произвеждаш самолетите, с които лети американският президент със сигурност е престижно, а би трябвало освен това и да е доходоносно - все пак специалните модели е логично да са с голям марж. Оказва се, че не е точно така - програмата за новите машини Air Force One се оскъпява все повече и повече, като това носи на Boeing огромни загуби, пише CNN.

Преоборудването на два броя 747 за нуждите на Белия дом трябваше да струва 3,9 млрд. долара - толкова е заложената по договора с американските ВВС цена. Междувременно, обаче, цените на материалите и оборудването скочиха и това доведе до загуба в размер на $318 млн. през 2021 г., $1,45 млрд. през 2022 г. и $482 млн. до момента през 2023 г.

Boeing със сделка за близо $8 млрд. във... Виетнам

Boeing със сделка за близо $8 млрд. във... Виетнам

Авиолиниите на комунистическата страна ще се оборудват с 50 нови самолета

По отношение на последната сума, Boeing оправдаха размера ѝ с инженерни промени, нестабилност на трудовия пазар и промяна на условията на работа с един от доставчиците.

Обикновено при такива проекти има възможност за индексиране и така данъкоплатците плащат от джоба си увеличените цени по веригата, но по времето на Доналд Тръмп Boeing се съгласиха на фиксирана цена. Причината - тогавашният държавен глава заплашваше да развали договора. В момента изпълнителният директор на компанията Дейв Калхун публично признава, че е било по-добре фирмата въобще да не беше подписвала контракта.

Нов дефект бави доставките на Boeing 737 MAX

Нов дефект бави доставките на Boeing 737 MAX

Вината е на подизпълнител

Това далеч не е единственият проблем за Boeing, които са "на червено" през по-голямата част от времето от началото на 2019 г. до момента. За това много допринесе спирането на полетите с модела 737 Max заради авиокатастрофи. Общо натрупаните загуби са в размер на близо 26 млрд. долара.