Голяма сделка между Boeing и Виетнамските авиолинии обяви Белия дом след визитата на президента Джо Байдън в страната. Превозвачът ще закупи 50 самолета Boeing 737 Max за около 7,8 млрд. долара, предаде "Ройтерс".

Контекст: През 2022 г. Виетнам беше петият най-бързо растящ авиопазар в света. Според IATA в страната ще се превозват по 150 млн. пътници годишно към 2035 г.

За това допринасят както намиращата се във възход туристическа индустрия, така и утвърждаващата се роля на Виетнам като алтернатива на Китай за различни технологични производства.

Нов дефект бави доставките на Boeing 737 MAX

Нов дефект бави доставките на Boeing 737 MAX

Вината е на подизпълнител

Понастоящем Виетнамските авиолинии разполагат със 100 самолета, от които 15 са Boeing 787 Dreamliner.

Детайли: Президентът на САЩ Джо Байдън и министър-председателят на Виетнам Фам Мин Чин "приветстваха знаковата сделка" между Boeing и националния превозвач на Виетнам, заявиха от Белия дом.

Очаква се сделката да подпомогне пряко или косвено 30 000 работни места в САЩ.

Конкурентът на Виетнамските авиолинии - VietJet, има подписан договор за 200 броя 737 Мax, чиято доставка също предстои.

Boeing очакват двойно повече самолети в небето след 20 години

Boeing очакват двойно повече самолети в небето след 20 години

Само за Китай ще са една пета от всички доставки през този период

Още нещо: Това е само една от големите сделки между американски и виетнамски компании, оповестени в хода на визитата.

Microsoft ще създаде "решение на базата на генеративния изкуствен интелект, специално предназначено за Виетнам и възникващите пазари".

Nvidia ще си партнира с местни компании, сред които и Vingroup (част от която е и автомобилният производител VinFast) в сферата на AI.