Най-големият производител в автомобилната индустрия - германската Volkswagen, очаква остър спад на печалбата си през тази година в резултат на епидемията от коронавирус и засегнатото от нея търсене на ключови пазари, като Китай и САЩ.

Въпреки това от компанията очакват да избегнат загубата и да постигнат позитивна оперативна печалба, като предприемат стъпки към съкращаване на разходите. Това посочват от гиганта в официално съобщение, цитирано от Bloomberg. В него се допълва, че през 2020 година от производителя очакват значително намаление на доставките и продажбите.

"Volkswagen се насочва към една безпрецедентна криза с фокус и решителност. Ние сме предприели редица контрамерки за орязване на разходите и за подсигуряване на ликвидността и продължаваме да имаме стабилно финансово положение", посочва главният финансов директор на производителя Франк Витер.

През първото тримесечие на годината Volkswagen отчита спад от 81% на оперативната си печалба до 900 милиона евро или 977 милиона долара, което е в съответствие с представените в средата на април предварителни данни.

Междувременно от тази седмица компанията започва бавно да възстановява производството си. От понеделник тя отвори най-големия си завод - този във Волфсбург.

Volkswagen отваря завода си във Волфсбург

Светлина в тунела за автоиндустрията: Най-големият завод за коли в света работи отново

През миналата година от базата са излезли над 700 000 автомобила