Япония и Южна Корея, които са два от най-близките съюзници на САЩ в Азия, са в сложни търговски отношения, което представлява заплаха за лидерските позиции на Samsung на пазара на смартфони по цял свят.

На първи юли Япония прие ограничения за изнасянето на стоки за Южна Корея поради "опасения за националната си сигурност". Това означава, че Южна Корея няма откъде да внася три основни химически елемента, използвани главно в производството на полупроводници и екрани за мобилните устройства и телевизорите, пише Quartz.

Приетата промяна може да доведе до сериозни затруднения за технологични производители като Samsung, SK Hynix и LG, които разчитат изцяло на Япония, превърнала се в най-важния източник на ценните елементи в света.

Токио отправи обвинения към някои южнокорейски компании за начина, по който боравят с химикалите. А в същото време японски вестник, цитирайки свои източници, заяви, че някои от тях може да са били изнесени и за Северна Корея, въпреки забраните. Сеул отрича.

Напрежението може да ескалира следващата седмица, когато ще стане ясно дали Токио ще премахне Южна Корея от списъка с предпочитани търговски партньори. Ако това се случи, японските компании ще трябва да изискват допълнителни разрешения за стотици продукти, преди те да бъдат изнесени за корейски компании.

САЩ от своя страна са заявили, че нямат намерение да бъдат посредник между двата си съюзника, които са стратегически важни за Вашингтон в търговската война с Китай.

В краткосрочен план, предприетият ход от страна на Япония не е повлиял на цените на акциите на компаниите. Инвеститорите се надяват промяната да понижи свръх предлагането на чипове, което е направило цените твърде ниски. Тъй като сега компаниите все още имат запаси на елементите, които ще спрат да се доставят от Япония, ще са необходими няколко месеца преди потребителите на корейски чипове и екрани като Apple и Huawei да усетят промяната.

САЩ дава своето "да" американските компании да търгуват отново с Huawei до две седмици

САЩ дава своето "да" американските компании да търгуват отново с Huawei до две седмици

Това твърдят официални източници

Действията на Япония са идентични с тези на Щатите, които наложиха забрана на американските компании да работят с Huawei. Тези санкции бяха смекчени след Събитието на върха - Г-20 в Япония, когато се срещнаха лидерите на двете страни.

Конфликтът между Япония и Южна Корея обаче е доста по-стар от търговската война и произхожда от исторически събития от 20-и век, случили се между двете държави.

Президентът на Южна Корея Мун Дже-Ин описва ситуацията като безпрецедентна. Той е заявил, че страната ще търси алтернативни източници на елементите.

"Не съм сигурен как Корея ще замести доставките от Япония. Но също така не мисля, че Токио ще намери купувач за такова количество доставки", казва Браян Меркурио, експерт по международно търговска право.