Московският автомобилен завод "Москвич" (преди Renault да напусне Руската федерация - ЗАО "Рено Россия") възобнови производството, като започна серийно сглобяване на автомобил с името "Москвич 3" с бензинов двигател, съобщава Интерфакс.

Първият модел, пуснат на конвейера след възобновяването на работата на предприятието, е градският кросоувър "Москвич 3" , оборудван с бензинов турбо двигател (1,5 л, 150 к.с., 210 Нм), съчетан с автоматична трансмисия CVT или шестстепенна механична скоростна кутия . Продажбите на автомобила трябва да започнат през март 2023 година.

Според Министерството на промишлеността и търговията завода "Москвич" ще започне да произвежда и електрически автомобили до края на годината.

Под марката "Москвич"  ще се произвеждат китайски автомобили

Под марката "Москвич" ще се произвеждат китайски автомобили

Предвижда се преминаване към производството на електрически автомобили

По-рано през ноември в базата данни на Росстандарт бяха показани две типови одобрения на превозни средства (OTTS): за гореспоменатия кросоувър "Москвич 3" с бензинов двигател, както и за електрически кросоувър "Москвич 3e". Според публикуваната документация и двата автомобила са вариант на китайския JAC JS4.

Според министерството, започването на пълномащабно производство на площадката на завод "Москвич" ще осигури работни места за около 40 000 души.

"Предприятието бързо стартира производство и създаде вериги за доставки след напускането на чуждестранния партньор. Това събитие стана възможно благодарение на споразумение за сътрудничество с технологичен партньор на ПАО КАМАЗ, в рамките на което беше разработена стратегия за развитие на завода за период до 8 години ", се казва в прессъобщение от Министерството на промишлеността и търговията.

В края на март френският автомобилен производител Renault спря дейността си в Руската федерация. До средата на май заводът ЗАО "Рено Россия в Москва с капацитет до 180 000 автомобила годишно беше предаден на местната власт на руската столица. През юни предприятието беше преименувано на АО Московски автомобилен завод "Москвич". През юли властите на столицата подписаха споразумение за сътрудничество с ПАО "КАМАЗ".

Московският завод на Renault възражда производството на соцлегендата "Москвич"

Московският завод на Renault възражда производството на соцлегендата "Москвич"

Партньор ще бъде КАМАЗ, компанията може да организира производството на електромобили

Споразумението, което беше публикувано в началото на август от градските власти, предвиждаше, че 50% от акциите на автомобилния завод могат да бъдат прехвърлени на КАМАЗ или на "филиал или друго лице, предложено от него по договор за покупка на акции". Беше казано също, че до края на 2022 г. Москвич ще произведе най-малко 600 автомобила (една трета с електродвигател), през 2023 г. - най-малко 50 хиляди броя (включително 10 хиляди електрически превозни средства), до края на 2024 г. - най-малко 100 хиляди автомобила (включително 20 хиляди електрически автомобила).