Комисията по въпросите на комуналните услуги в Калифорния глоби американската компания за споделен превоз Uber със 7,6 млн. долара заради това, че не е успяла своевременно и напълно да отговори на изискванията за отчет пред агенцията.

Uber разполага със срок от 30 дни, в който да плати наложената глоба. В противен случай оперативният ѝ лиценз ще бъде отнет в американския щат.

Според институцията технологичната компания не е предоставила информация „в пълен и навременен стил” относно броя и процента на клиентите, които са поискали налични автомобили, и колко често е могла да предостави превоз за тях.

Uber не е дала информация, свързана и със самата услуга, която предлага, като брой на превозите, които потребителите са поръчали и шофьорите са приели в рамките на всеки отделен район на щата Калифорния, както и информация за безопасността на водачите.

„Макар да сме разочаровани от решението, нямаме търпение да отнесем случая към Апелативния съд на Калифорния. Междувременно ще платим глобата и ще продължим да работим добросъвестно с комисията”, заяви представител на Uber пред TechCrunch.

След налагането на глобата компанията е предоставила на Комисията по въпросите на комуналните услуги в Калифорния всички данни, които са ѝ били изискани.

Въпреки че Uber планира да плати наложената глоба, тя е несъгласна с начина, по който санкцията е била пресметната, и именно това ще оспорва в съда. Според най-новите оценки Uber струва 62,5 млрд. долара.