Над 30 европейски депутати подписаха документ, който да подкрепи служителите в компаниите, работещи дистанционно или хибридно, съобщават световните агенции.

Идеята на законодателите е да се осигури задължителен достъп до работни пространства, да се забрани проследяването на компютрите на служителите в домовете им и да да бъдат предпазени от възможността да изпращат или отговарят на имейли извън работно време.

В предложението са ангажирани политици, бизнес лидери и учени, фокусирани върху промени в политиката в отговор на дигиталната трансформация на работната среда.

Едва 17 на 100 от българските работодатели не прилагат дистанционна работа

Едва 17 на 100 от българските работодатели не прилагат дистанционна работа

Според анкета на БСК половината от работодателите биха запазили работата от разстояние

Тяхната цел е да определят и дадат насоки на организациите и компаниите в ЕС, работещи дистанционно и хибридно, за да се създаде правна дефиниция за това какво представлява "здравословна връзка с технологиите на работното място" за служителите, които работят от вкъщи или на други отдалечени места.

"Работата от разстояние, хибридните модели и като цяло колаборацията между работата и личния живот са добавена стойност за нашата икономика, бизнес и служители", заяви Драгош Пислару - председател на Комисията по заетост и социалните въпроси към Европейския парламент.

Без работа след работно време

Предложението на ЕС е за "право на прекъсване на връзката" и предоставяне на законни права на служителите да изключват свързаните с работата задачи и електронната комуникация извън работното време.

Това е политика, която вече се прилага в няколко държави членки на Евросъюза, като Испания, Франция и Белгия. Въпросната политика е подкрепена от мнозинството в Европейския парламент и може да се превърне в закон до края на тази година.

Засиленият фокус на ЕС върху правата на дистанционните служители идва в момент, когато лидерите са силно обезпокоени за производителността и загубата на връзка с членовете на компаниите, които работят онлайн.

Нараства и загрижеността за влошаване на менталното здраве на дистанционно работещите служители, тъй като повечето компании в Европа все още не могат да намерят правилния баланс между работата и личния живота на хората, работещи хибридно.

Най-подходящите градове в Европа за дистанционна работа и развлечения

Най-подходящите градове в Европа за дистанционна работа и развлечения

Проучване на бранда за луксозни стоки Carl Friedrik