"Седиш си по цял ден и заплатата ти е 350 000 динара (около 6000 лв. - б.р.)" - именно по този начин в Сърбия се рекламират свободните позиции за професионални шофьори. В западната ни съседка има голямо търсене и на практика всеки с C категория може да започне веднага с възнаграждение в пъти над средното за страната, пише радио Б-92 на сайта си.

Контекст: Транспортният сектор в Сърбия има традиции и международни контакти още от югославските времена. Затова и опитните шофьори масово заминават в чужбина заради по-доброто заплащане.

Транспортен хаос в Сърбия: липсват над 12 000 професионални шофьори

Транспортен хаос в Сърбия: липсват над 12 000 професионални шофьори

8 000 от тях са от товарния бранш

Председателят на асоциацията Srbijatransport Горан Алексич посочи пред Euronews, че има недостиг на около 8000 шофьори в товарния транспорт и 4000 - в пътническия, а сред работещите една трета са на над 51-годишна възраст. Има и над 700, които са на над 70 г.

Какви са изискванията: Според сръбското законодателство професионалните шофьори трябва да са на над 24 г. и да имат 2 години опит зад волана, за да могат да изкарат категория C. Сръбската търговска камара настоява възрастовият праг да падне на 21 г., както е в някои други европейски страни.

Актуалните обяви не поставят други изисквания към образованието на кандидата извън професионалната шофьорска книжка. Някои фирми даже предлагат да поемат обучението.

Великобритания спешно се нуждае от 5000 шофьори. И започва да ги търси от чужбина

Великобритания спешно се нуждае от 5000 шофьори. И започва да ги търси от чужбина

Правителството улеснява процедурата по издаване на визи за шофьори на товарни камиони и други работници

Какви са задачите: При заплата от 250 000 до 350 000 динара (при около 84 000 средно за страната) и трудов договор, човек би предположил, че се търсят шофьори за дълги и тежки международни курсове във враждебни държави с лоша инфраструктура. Оказва се, че поне част от свободните позиции са за маршрути в страната - между Аранджеловац, Иваница, Крагуевац, Ниш, Пожега, Топола, Ужице и Чакак.