Една четвърт от анкетираните от PwC работници очакват да сменят работата си през следващите 12 месеца, спрямо 19% през 2022 година. Причината за това е, че все повече остават без пари в охлаждащата се икономика, докато трябва да се справят с инфлационния натиск, съобщава Reuters.

На този фон, в България преобладаващата част от работещите хора   между 18 и 35 години очакват в близката една година желано възнаграждение от 4000 лева. Това коментираха за Money.bg от българския офис на компанията за онлайн проучвания JTN, които проведоха анкета за тенденциите в нагласите на младите българи по отношение на бъдещето им в личен и професионален план.

"Голямото напускане"

Въпреки че т. нар. "Голямото напускане" продължава, около 42% от служителите, анкетирани от PwC в тяхното проучване за глобалната работна сила, казват, че планират да изискат увеличение на заплатата, за да се справят с по-високите разходи за живот, спрямо 35% миналата година.

Да се пенсионираш на 40 години финансово независим и успешен: един пример от България

Да се пенсионираш на 40 години финансово независим и успешен: един пример от България

ИТ специалистът Александър Попов намира своята формула за успех и я споделя с читателите на Money.bg

Около 46% от респондентите в 2023 Hopes and Fears Global Workforce Survey, което анкетира 54 000 работници в 46 държави, твърдят, че домакинствата им се затрудняват да плащат сметки всеки месец, или че не могат да плащат сметките през повечето време.

"С продължаващата икономическа несигурност виждаме глобална работна сила, която иска повече заплащане и повече смисъл от работата си", коментира Бхушан Сети - глобален лидер на практиката за хора и организации на PwC.

Снимка 608711

Източник: iStock

Около 38 на сто казват, че имат пари в излишък в края на месеца, което е спад от 47% миналата година. Приблизително един на всеки петима работи на няколко работни места, като 69% от тях казват, че го правят за допълнителен доход.

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

Целта, фирмената култура и приобщаването също остават ключови за тревогите на служителите, показва проучването.

Време е за почивка! 4 ползи от паузите по време на работа и как да ги правите

Време е за почивка! 4 ползи от паузите по време на работа и как да ги правите

Мнозина са забравили, но хората не са роботи и е полезно от време на време да освежим главите и ръцете си

Каква заплата очакват младите българи?

За разлика отпреди няколко години, днес младите българи между 18 и 35 години ценят труда си доста повече и определят месечна заплата от 1000 лева като твърде ниска, за да започнат работа. Като желано възнаграждение в близката една година повечето посочват желано възнаграждение от малко над 4000 лева (след данъци).

Снимка 571983

Източник: iStock Images

Това показва проучване на JTN за тенденциите в нагласите на младите българи по отношение на бъдещето им в личен и професионален план. Прави впечатление, че очакванията на жените по отношение на заплащането са между 14% и 36% по-малки от тези на мъжете. 

Адекватната заплата е посочена като най-важен фактор за комфорт на работното място от 68% от анкетираните. След това идват приятната и приятелска работна среда (45%), добър баланс работа - личен живот (43%) и гъвкаво работно време (41%).

Всеки втори от анкетираните твърди, че би се завърнал да живее в родния си край, ако му бъде предложено адекватно работно място. 43% от запитаните планират да стартират собствена компания, защото смятат, че е по-перспективно от това да са служители, а 26% твърдят, че предпочитат да са инфлуенсъри пред работа на заплата.

Младите хора на възраст 18-35 години очакват, че работодателите и държавата трябва да се разберат за работещи начини за постигане на адекватно заплащане (общо 70%). Общо 85% не чувстват, че могат да разчитат на държавата за сигурност при загуба на трудоспособност или за пенсия.

Най-сериозните очаквания към държавата са за постигане на икономически растеж и добро качество на живот в страната. Хората под 35 години са видимо по-готови да поемат лично отговорност и да се нагърбват със задачи извън тясно личния си интерес.

Средната заплата в България доближи 2000 лева, в София - още повече

Средната заплата в България доближи 2000 лева, в София - още повече

Къде увеличението на парите е най-осезаемо?

Добрата новина: огромното мнозинство (92%) виждат следващите си 5 години в България

На този фон от PwC уточняват, че глобално работниците, които изпитват финансови затруднения, са по-малко способни да се справят с предизвикателствата на бъдещето, включително инвестиране в развиване на нови умения и адаптиране към възхода на изкуствения интелект.

Сред анкетираните служители, които се справят по-добре финансово, повече от една трета казват, че изкуствения интелект ще подобри тяхната производителност, докато една четвърт очакват ИИ да създаде нови възможности за работа.

По-младите работници, включително поколението Z и милениалите - хора, родени след 1981 година, очакват да видят положително въздействие от изкуствения интелект върху кариерата си през следващите 5 години.