Запознайте се с Александър Попов. Повече от 20 години този мъж е работил в ИТ сектора - за редица различни компании. Той е само на 46 години, но вече е един щастлив пенсионер. Питаме го какъв е пътят до това да се пенсионираш толкова млад и в същото време да разполагаш с достатъчно средтва за един спокоен живот?

Снимка 613537

Източник: Личен архив

Александър подчертава, че да се пенсионираш на 40 години само с доходи от заплата е невъзможно.

"Имах възможност да работя за стартъпи, които освен заплата даваха и акции. В този момент това за мен беше нещо виртуално, без стойност. Това се потвърди от факта, че тези компании бяха неуспешни. За щастие в последствие се присъединих към една американска компания и тогава осъзнах какъв механизъм са акциите", разказва ни той.

По думите му това вече е фактор при вземане на решение за кого да работи след това.

"След това се присъединих към една британска компания и там се отвориха очите ми за това какво се случва по света, какво са инвестициите", казва Попов.

Основният съвет:

"Почти всеки човек с добра финансова култура може да се пенсионира на 40. Достатъчно е само да е готов да предприема рискове, да не отказва, когато губи и разбира се да има малко късмет. Когато човек е на заплата, не е страшно да загубиш малко пари."

"Твоето БЪДЕЩЕ" е обща платформа на Webcafe.bg и Money.bg за кариерно развитие, която свързва талантите с бизнеса.

При Александър сценарият е свързан с това да изчисли колко пари ще са му нужни до края на живота и да инвестира средства в различни международни компании и стартъпи.

Оказа, че възвращаемостта от парите във фондовите борси са голям актив

Именно това кога ще се пенсионираме зависи от факта колко е средната ни възвръщаемост през годините. Защото колкото по-голям капитал вкараме, толкова по-големи шансове имаме.

Основни стъпки:

  • Образование
  • Работа на добра заплата
  • Финансова култура
  • Цел
  • Спестяване на пари
  • Инвестиране

"Основно инвестирах на фондовите борси. Нямах ментор или някой с опит, който да ме съветва. Учих се чрез направените от мен грешки. През това време и губих, и изкарвах пари".

5 важни въпроса, които да си зададете преди пенсиониране

5 важни въпроса, които да си зададете преди пенсиониране

Изследванията показват разминаване между начина, по който хората мислят, че биха могли да живеят при пенсиониране и това как всъщност харчат парите си

Попов споделя, че е стартирал две компании, заедно с приятели. Те обаче не били успешни. "Загубихме двата бизнеса, защото те започнаха да стават успешни и някой дойде", заявява той и казва, че това е проблем в страната ни.

"Това е вторият ми опит да се пенсионирам. Първият път нямах добър план какво да правя след пенсията и си казах, че се отказвам, тъй като ми беше скучно. След 14 часови работни дни, четири години по-късно отново се пенсионирах, като вече имах достатъчно планове за това какво да правя след това и да бъда зает", споделя ни Александър.

Снимка 613533

Източник: Личен архив

Казва, че за него пенсия означава човек да се занимава с нещата, които обича, които са му на сърце, въпреки, че от тях няма как да се храни семейство.

"За да постигне тази мечта обаче, човек да има добра финансова култура. За да се пенсионираш на 40 трябва да имаш ясен план как на практика може да се случи това нещо."

При него този план се появява след като навършва 30 години. Тогава започва да пести пари и да инвестира. Така 10 години по-късно е натрупал достатъчно голямо състояние, за да не работи като наемник.

Преди това да се случи Александър Попов научава къде и как да инвестира, кои компании каква средна възвръщаемост му носят. През тези 10 години той губи, но и печели пари и именно този кръговрат му позволява да разбере, че неговите умения да инвестира са достатъчно успешни.

В момента предприемачът се занимава с любимото си хоби, което е...физиката. И въпреки че у нас от тази наука рядко се печелят пари, Александър вече проучва нови възможности за инвестиции в технологии, свързани с физиката, извън страната.

Голямата му мечта е в България някой ден хората, които се занимават с наука да могат да печелят добре.