От детството ни се казва, че първо трябва да работим усилено и след това да се насладим напълно на заслужената почивка. Но истината е, че непрекъснатата работа не е толкова ефективна! И ако работния ви ден е с няколко малки паузи за отмора, можете да постигнете по-добри резултати, независимо от сферата на вашата дейност.

Може би мнозина са забравили, но хората не са роботи. За разлика от компютрите, ние не сме съставени от микросхеми. Но имаме нещо общо с тези машини - в резултат на дълга и продължителна работа ние изгаряме. За да предотвратите това, струва си да включите няколко кратки почивки в работното си ежедневие, по време на които можем поне малко да се отпуснем, да се възстановим и да освежим главите си.

Снимка 588386

Източник: iStock Images

Какви са предимствата на кратките почивки?

Работата е част от живота на повечето хора, така че учените многократно са изследвали въпроса как да направят този процес по-удобен и резултатен. И в хода на работата си те откриха 4 ползи от почивките по време на работа.

1. Подобряват концентрацията

Когато работим без прекъсване, способността ни да се концентрираме може да спадне рязко, защото човешкият мозък е проектиран да се справя само с една интелектуална задача в продължение на 30 минути. В едно проучване са изследователите са установили, че даже само 40-секундна почивка, за да разгледат силуета на града, е всичко, което е необходимо на работниците да започнат отново да се съсредоточават върху дадена задача.

Снимка 235289

2. Почивките ви помагат да се справите със стреса

Работата без стрес е почти невъзможна: вечните крайни срокове, не винаги приятни колеги, трудности при изпълнение на задачи. Този цикъл на стрес може да доведе до спад на морала на служителите, изчезване на мотивацията и до намаляване на производителността. Според експертите кратките почивки могат да намалят психологическия стрес и да ви поддържат по за дълго продуктивни.

3. Подобряват настроението ви

Със сигурност сте забелязали, че в петък следобед продуктивността на хората се повишава. Това е така, защото очакват с нетърпение уикенда - имат мотивацията да свършат работата възможно най-бързо. Могат ли кратките почивки през деня да работят по същия начин? Изследователите казват да. По-ефективни са почивките, в които релаксирате, общувате с колеги или извършвате малък тест за внимание или когнитивно развитие. Почивките за хранене не показват значителен ефект.

4. Помагат да избегнете здравословни проблеми

Тези, които прекарват 8 часа седнали пред компютъра, знаят колко много може да боли долната част на гърба и шията в края на работния ден. Правете редовни почивки, за да се раздвижвате, само за да тонизирате мускулите си.

Снимка 265723

Източник: iStock

Как да си правим почивки през работния ден?

Учените все още не могат да се споразумеят колко често да почиваме по време на работа. Въпреки това има някои схеми, които изглеждат много ефективни на специалистите.

Модел "стоене-седене-разтягане". Според проучване на учени от университета Корнел, работният ден трябва да бъде разделен на 30-минутни цикли, всеки от които се състои от 20 минути седене и 8 минути ходене. В оставащите две минути трябва да направите малко разтягане.

Практикувайте метода 20/20/20. Очите ни са много напрегнати през целия ден, така че трябва периодично да се отпускат. Тази практика гласи, че на всеки 20 минути трябва да гледате в далечината - на разстояние най-малко 20 метра и да задържите погледа си там за около 20 секунди.

Почасови почивки. Американецът Брандън Бърчард в последната си книга High Productivity Habits сподели тайната на своя успех: той прави почивки на всеки 55 минути през целия работен ден. Няма значение колко дълго ще продължи почивката, те ще бъдат еднакво ефективни. Любимата му формула за почивка е чаша вода, няколко разтягания, леки скокове със затворени очи и малко дихателна практика.

Така че, когато почувствате отслабване не силите, болки в гърба или във врата, направете кратка почивка. Това ще ви осигури прилив на енергия, ще повиши концентрацията и продуктивността!