Служебните взаимоотношения могат да преобразят кариерата - особено когато колегите решават за повишаването на заплатите.

В американската Squaremouth, поддържаща уебсайт за сравняване на туристически застраховки, служителите определят чрез гласуване някои увеличения на възнаграждението.

Тези, които искат повишаване на заплатата, трябва да убедят колегите си, че наистина го заслужават. Ако успеят да спечелят подкрепата им, получават и по-висока заплата, разказва CNN Business.

Защо е важно да знаете колко пари получават колегите ви?

Защо е важно да знаете колко пари получават колегите ви?

И как това е от полза на компанията

Прозрачността е в основата на тази бизнес практика, твърдят от компанията. Squaremouth използва рейтинги, базирани на отзиви от служители, откак е създадена през 2003 г., и съобщава всички заплати на работещите в нея.

Освен увеличенията, които зависят от груповото гласуване, всички служители получават допълнителни годишни повишения, свързани с жизнените разходи, според растежа на инфлацията. През януари това увеличение е 2.1%.

Отделно, заплатите на работниците могат да се вдигат и въз основа на заслуги. Те идват директно от мениджърите и се използват предимно за поощряване или когато служителите получават нова работа в компанията.

Защо служителите, работещи повече от 2 години на едно място, получават 50% по-ниски заплати?

Защо служителите, работещи повече от 2 години на едно място, получават 50% по-ниски заплати?

Обяснението за това е просто

Когато служителите искат повишение на заплащането, колегите им обикновено разполагат с време до края на работния ден, за да достигнат до решение.

Всички гласове имат еднаква тежест, а гласуващите трябва да обяснят мотивите за решението си, което не е анонимно. За да си осигури увеличение, служителят трябва да получи подкрепата на мнозинството от колегите си.

След като решението бъде взето, служителят, който иска повишение на заплащането, получава отзивите от колегите си.

Всеки петък служителите на компанията се събират и разпускат заедно за 1 час

Източник: Squaremouth

Всеки петък служителите на компанията се събират и разпускат заедно за 1 час

"Това елиминира възможността някой да каже "не" по лична причина", казва директорът по маркетинг и продажби Меган Монкрийф, добавяйки, че гласуването сред колегите се прилага главно за големи скокове в заплащането.

След присъединяването си към Squaremouth през 2013 г., самата Монкрийф е получила 3 увеличения след групово гласуване. Първото й искане е за повишаване на възнаграждението с 22%, разказва тя пред CNN Business.

През петте си години в Squaremouth Монкрийф получава и две увеличения, базирани на заслуги. В комбинация с трите увеличения, гласувани от колегите й, тя успява да удвои заплатата си.

12 признака, че получавате по-малко, отколкото заслужавате

12 признака, че получавате по-малко, отколкото заслужавате

Ето как да познаем, че печелим по-малко от останалите в офиса

С разрастването си компанията, която има офиси в Индиана и Флорида, леко променя формата на гласуване. Сега гласуват служителите от съответния офис, така че да има "по-целенасочена аудитория".

39 от 41-те искания за повишаване на възнаграждението са одобрени от 2010 г. насам, въпреки че понякога полученото е по-малко от заявеното.

Други допълнителни придобивки в Squaremouth включват неограничен платен отпуск, бонус от 200 долара за рождения ден и безплатна бира.