Може би най-строго пазената тайна в професионалния свят е тази, че служителите вземат по малко и по малко пари всяка година. Има милиони причини за това, но можем да се фокусираме само върху една, която зависи от нас.

Оставайки на едно и също работно място за повече от две години средно ще бъде причина да печелим с около 50% по-малко през професионалния си живот, пише експертът Камерън Кенг в публикация за Forbes. Той отбелязва, че тези 50% са консервативно число, което може да се отнася за кариера, продължила около 10 години.

Кенг дава пример с това, че средно на година възнаграждението на заетите може да се увеличава с 3%. Дори за най-зле представящия се служител може да има около 1,3% повишение, а за най-добрият то може да е 4,5 на сто.

Кол центровете в София дават по-големи заплати от тези във Варшава, Букурещ и Санкт Петербург

Кол центровете в София дават по-големи заплати от тези във Варшава, Букурещ и Санкт Петербург

Най-скъпата дестинация за аутсорсинг компаниите в региона е Любляна

Когато се има предвид това нарастване обаче в сметката трябва да се включи и годишният процент на инфлацията в страната. Ако тя е около 2 на сто, първият дори няма да успее да навакса ръста на инфлацията със своето увеличение, а за втория реално повишаването на възнаграждението ще е в рамките на 2,5 на сто.

Погледнато от друга перспектива обаче смяната на работодателя може да гарантира значително по-осезаем ръст. Всички знаят, че правилото при интервю за нова работа е да поискаш до 20% по-висока заплата от тази, която си получавал до момента. В крайна сметка едно такова решение може да донесе ръст с между 10 и 20 на сто на възнаграждението.

Като се имат предвид условията на пазара на труда в момента, свързани с острия недостиг на квалифицирана работна ръка и гладът на компаниите за служители, този процент може да се окаже и по-висок.

По-висока заплата: 9 грешки при преговорите

По-висока заплата: 9 грешки при преговорите

За да не тръгне разговора в неизгодна за вас посока

И все пак защо хората не са склонни толкова често да сменят работата си?

"Хората са притеснени, че твърде честата смяна на работното място се отразява негативно на тяхната професионална автобиография. Със сигурност мога да разбера този страх, защото е естествено състояние за човек да не умее да се продава добре", казва Кенг.

Той признава, че дори това може да се превърне в причина някой работодател да отхвърли такъв кандидат. В същото време обаче експертът посочва, че трябва да се зададе въпросът дали този риск надхвърля наградата, която човек може да получи срещу него.

В този град на 1000 километра от София личните лекари имат доходи над €180 000 годишно

В този град на 1000 километра от София личните лекари имат доходи над €180 000 годишно

Медицинските сестри в българската столица са едни от най-ниско платените в света

Специалистът по подбор на кадри Кристин Мюлер признава, че има клиенти, които отказват да провеждат интервюта с всеки, който е имал повече от три работни места за последните 10 години, независимо от причината за това.

Въпреки това тя съветва служителите да правят промяна на всеки 3 до 4 години, за да си гарантират по-големи доходи. По нейните думи ключов момент е да се вземе предвид колко време е необходимо да се изчака преди смяната на работното място с цел максимизиране на положителния ефект.

Европейската държава, в която минималната заплата е 2000 евро

Европейската държава, в която минималната заплата е 2000 евро

Иначе казано минималното възнаграждение там е 10 пъти по-голямо от това у нас