Може би мисълта да питате в прав текст колегите си какви заплати вземат и вие от своя страна да споделите това, вероятно ви ужасява. Яснотата относно трудовите възнаграждения в дадена компания обаче може да бъде от полза на служителите, смята експертът в областта на човешките ресурси Дейвид Бъркъс.

Замислете се, вие знаете ли колко взема човекът, който седи на съседното бюро до вас? Не би било изненадващо да не знаете. Но признайте си, любопитно ви е.

Вероятно работодателите смятат, че ако се разкрие тази "тайна", ще последват недоволства, аргументи, оплаквания и дори напускания. От друга страна обаче Бъркъс твърди, че това може да е за добро на бъдещото развитие на организацията. Ето защо:

1. Това може да подобри усещането за справедливост и да стимулира партнирането между служителите

"Няколко години изучавах предприемачи, които разказваха за това как се стартира бизнес. По техните думи със сигурност, когато хората не знаят колко вземат техните колеги, по-често се чувстват недооценени и смятат, че получават по-малко пари", разказва експертът пред сайта Ideas.Ted.

2. Поддържането на тази тайна е "скрит начин" компаниите да спестяват повече пари

В този случай действа наричаната от икономистите "информационна асиметрия", налична, когато едната страна има много повече информация от другата. Само помислете колко по-лесно ще можете да преговаряте за увеличение на заплатата си, ако знаете колко вземат останалите хора във фирмата.

3. По-големият обем информираност в тази посока може да ограничи дискриминацията

Става въпрос за разликата между заплащането на жените и мъжете, която е доста сериозна в редица развити икономики.