Понеделник е най-мразеният ден за всеки, който води трудов живот. Първият ден от седмицата винаги е съпътстван с мисълта за петък.

Но 4 дни, прекарани в работа, и 3 пъти седмично почивка всъщност подобряват здравословното ни състояние и ни карат да се насладим пълноценно на отпускащи моменти.

Според учените 3-дневната почивка гони максимално стреса и ни прави по-здрави, пише Bsuiness Insider.

Три поредни почивни дни са идеален повод да прекараме повече време с приятели, да обърнем внимание на семейството, да излезем сред природата и да се отпуснем по-пълноценно.

Съкращаването на работните часове пък са и от полза за икономиката на страните, тъй като това е знак за икономия на потреблението на енергия, както икономисти твърдят.

В същото време четиридневната работна седмица може да се окаже и силно оръжие в борбата с опазването на околната среда, тъй като икономисва от гориво за пътуване до работното място и е благоприятно за редуцирането на вредни емисии във въздуха.

Идеята обаче не е нова, това е правено през 2007 година, когато в американския щат Юта чиновниците започвали да работят повече от понеделник до четвъртък, а петък се превърнал в част от почивните дни.

Така само за първите девет седмици от експеримента държавата спестила 1.8 милиона долара от енергийни разходи. Изводът – 4-дневната работна седмица означава по-малко офис осветление, по-малко включване на климатика и по-малко време, прекарано пред компютъра или друго оборудване.

Експериментът обаче бил прекратен през 2011 година, след като започнали да валят оплаквания от страна на граждани, че нямат достъп до множество услуги в петък.

И все пак 4-дневната работна седмица се отразява изключително успокояващо за баланса ни на живот. Тя помага за възстановяването на психичното ни здраве и физическото благополучие на организма.

Подобен ескперимент в Швейцария, проведен през 2015 година, показа, че 4-дневната работна седмица значително подобрява производителността в страната и в същото време намалява болестите, които мъчат ежедневно гражданите.