Ветеранът от Meta Platforms Хавиер Оливан поема поста главен оперативен директор на компанията, след като изигра решаваща, но до голяма степен задкулисна роля, стимулирайки експлозивния растеж на компанията за социални медии в продължение на 15 години.

Испанeцът ще замени Шерил Сандбърг, която обяви в сряда, че се оттегля от Мета.

Този ход идва, на фона на опитите на Meta да се бори със забавянето на растежа и нарастващите разходи. Меta се трансформира от компания за социални медии в компания, фокусирана върху изграждането на метавселена.

Шерил Сандбърг напуска ребрандирания Facebook след 14 години в компанията

Дясната ръка на Зукърбърг напуска Меta

Напускането на Сандбърг бележи края на една ера за Meta

Оливан, който е израснал в района на Пиренеите в Северна Испания, има степени по електротехника и промишлено инженерство от Университета в Навара и магистърска степен по бизнес администрация от Станфордския университет.

Преди да се присъедини към Facebook в края на 2007 г. като ръководител на международния растеж, 44-годишният Оливан е работил в японските NTT и в Siemens, пише Ройтерс.

Когато Оливан се присъедини към компанията, Facebook беше млада компания с около 40 милиона потребители, а сега вече има близо 3,6 милиарда потребители във Facebook и другите приложения като Instagram.

Оливан прокара разширяването на Facebook в страни като Индия, Япония, Русия, Индонезия и Бразилия. Критиците обаче твърдят, че компанията е преследвала този растеж без достатъчно предпазни мерки срещу разпространението на дезинформация, реч на омразата или вредно съдържание в нововъзникващите пазари.

Бившата продуктова мениджърка на Facebook Франсис Хауген миналата година оповести вътрешни документи, които според нея показват, че Facebook поставя печалбите пред безопасността на потребителите и липсва адекватен контрол за премахване на вредно съдържание на езици, различни от английски.

Скоро ще влезем с висока скорост в метавселената. Какво ще ни струва това?

Скоро ще влезем с висока скорост в метавселената. Какво ще ни струва това?

Със сигурност нашата поверителност

Оливан, който според съобщения в медиите обича парапланеризъм и сърф, последно е бил главен директор по растежа. На тази позиция той управлява функции, които обхващат Facebook и Instagram, както и приложенията за съобщения WhatsApp и Messenger.

В новата си работа той ще продължи да ръководи инфраструктурата и корпоративното развитие. Но портфолиото му ще включва също рекламни и бизнес продукти, каза изпълнителният директор на Meta Марк Зукърбърг в публикация във Facebook в сряда.

Едно нещо едва ли ще се промени

Оливан ще продължи да стои извън светлината на прожекторите, докато изпълнява работата на главния оперативен директор.

"Тази роля ще бъде различна от това, което Шерил е направила. Това ще бъде по-традиционна роля на главен оперативен директор, където Хави ще бъде фокусиран вътрешно и оперативно, надграждайки силния си опит в правенето на нашето изпълнение по-ефективно и стриктно", каза Зукърбърг.

Ето как Метавселената ще промени работния свят и то съвсем скоро

Ето как Метавселената ще промени работния свят и то съвсем скоро

Някои сравняват дефинирането на метавселената днес с обсъждането на Интернет през 70-те години на миналия век

Сега, когато Meta е зрял бизнес със 118 милиарда долара приходи, Оливан може да има по-малко автономия, отколкото Сандбърг, когато се присъедини в ранните години на компанията, каза Брайън Визер, глобален президент на бизнес разузнаването в рекламната агенция GroupM.

Ключов въпрос е дали Оливан ще бъде "по-внимателен" към въпросите, свързани с поверителността на данните, както и към защитата на марките от показване на рекламите им до неподходящо съдържание, каза Визер.