Panasonic назначи нов главен изпълнителен директор на компанията в лицето на своя ръководител на автомобилния бизнес Юки Кусуми. Той ще замени Казухиро Цуга, който беше главно действащо лице при партньорство с Tesla.

55-годишният Кусуми ще поеме юздите на компанията на 1 април, след три десетилетия кариера в компанията на различни постове. 63-годишният Цуга ще стане председател, пише Reuters.

Panasonic отчете 29% спад в годишната си печалба

Panasonic отчете 29% спад в годишната си печалба

Пандемията принуди японската компания да затвори много фабрики в световен мащаб

Промяната идва на фона на партньорството с Tesla, което беше от основно значение за стратегията на действащия шеф. Силните продажби на електрически превозни средства на Tesla позволиха на бизнеса с батерии на Panasonic да реализира печалба след редица години на производствени проблеми и забавяния при американския партньор.

Кусуми ръководи и стартирането на съвместно предприятие за батерии с Toyota Motor през април.

Под 8-годишното ръководство на Цуга Panasonic измести фокуса си от потребителската електроника към батерии, фабрични машини и компоненти. Партньорството на Panasonic с Tesla включва залог от 1,6 милиарда долара за съвместно предприятие за батерии в Невада.

Компанията се фокусира върху бизнес клиенти, но все още не е генерирала стабилни печалби, а новият шеф вероятно ще бъде натоварен с реконструкция на бизнес портфолиото.

Ценовият натиск върху бизнеса с батерии за Tesla също може да се засили, след като американската компания очерта план да намали наполовина цената на своите EV батерии и да има повече вътрешно производство на ключовия компонент.

Panasonic заяви че ще премине към структура на холдингова компания през април 2022 г., за да изясни отговорностите на всяко бизнес подразделение и да ускори процесите на вземане на решения.

Общият бизнес с Tesla дръпна Panasonic напред

Общият бизнес с Tesla дръпна Panasonic напред

Как върви трансформацията на Panasonic от потребителска електроника към автоматизирана техника?