Японската компания Panasonic отчете спад от 29% в годишната оперативна печалба. Компанията не представи прогноза за приходите за текущата година, поради несигурността от вируса, присъединявайки се към редица японски компании за електроника, включително Sony и Canon, като се въздържат от предоставяне на прогнози, предава Reuters.

Оперативната печалба за годината, приключила през март, възлиза на 293,75 млрд. йени, в съответствие със средната оценка на печалбата от 295,3 милиарда йени от анализатори на Refinitiv. Прогнозира се средно 225,46 милиарда йени печалба за текущата финансова година.

Коронавирусната пандемия принуди Panasonic да затвори много фабрики в световен мащаб и прекъсна веригите за доставка на лаптопи, перални машини, автомобилни компоненти и фабрично оборудване. Избухването засегна Panasonic във време, когато японската компания се бори да намери нови начини за растеж, след като стратегическото и преминаване към компоненти от потребителска електроника не успя да доведе до ръст на печалбата.

Компанията е предпазлива по отношение на разширяването на партньорството с Tesla, тъй като залогът и от 1,6 милиарда долара за фабриката в Невада не успява да даде добра възвръщаемост след няколко години проблеми, продължаващи в производството и закъснения от страна на американския партньор.

Panasonic реши да прекрати производството на слънчеви клетки в завода на Tesla в Ню Йорк тази година. Освен това тя загуби статута си на изключителен доставчик на батерии на Tesla, тъй като реши да не строи нов завод за батерии за компанията на Мъск в Китай. Американският производител на автомобили сключи партньорство с южнокорейската LG Chem и китайската CATL.

Още едно доказателство за на обтегнатото партньорство е, че Tesla планира да представи нова батерия с дълготраен живот в своя седан Model 3 в Китай, който е разработила с CATL, пише Reuters.

Миналия месец Tesla отчете третата си поредна печалба подред, опровергавайки прогнозите на анализаторите за загуба. Силното търсене на автомобила Model 3 е една от причините за това.