В много държави столиците са туптящото сърце на икономиката. Това обикновено не изглежда особено изненадващо, като се има предвид, че в повечето случаи те са градовете с най-голямо население, както и политическите и корпоративните центрове на държавите.

За някои обаче това важи в много по-голяма степен от останалите. От Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) отчитат това в своя анализ Cities at a Glance. Според него средно 26% от брутният вътрешен продукт (БВП) на членките в организацията зависи от столиците им.

Това важи в минимална степен за най-голямата икономика в света обаче. В САЩ Вашингтон е на 20-то място по брой на жителите в страната. Така градът допринася и за едва 0,7 на сто от БВП. Подобен е и случаят с Австралия, където столицата Канабера има относително малко население. А градът генерира само 2 на сто от БВП.

Но нещата изглеждат различно за едни от икономическите двигатели на Азия, както и за някои държави в Европа.

Страната, която е най-зависима от столицата си, е Южна Корея. Тя разчита на Сеул за генерирането на повече от половината си икономика. Активността в Токио пък е решаваща за 1/3 от японската икономика - една от водещите в света.

Заради много по-голямата площ и население, както и на броя милионни градове, икономическият ефект на столиците за страни като Индия и Китай е значително по-слаб. В тях Пекин и Мумбай не генерират повече от 10 на сто от БВП.

В Европа по този показател на първо място е Гърция. Всъщност, южната ни съседка се нарежда на второ място сред страните от ОИСР що се отнася до значението на столицата ѝ за местната икономика. Атина отговаря за почти половината от гръцкото БВП или по-точно за 47,8 на сто от него.

Икономика номер 1 на Стария континент е на противоположния полюс. В Германия едва 4,4 на сто от БВП идва от активността в Берлин за разлика от силно индустриалните региони в централната и южната част на страната.

Infographic: Where Capital Cities Have The Most Economic Clout | Statista You will find more infographics at Statista