Две летища, намиращи се на Балканите в съседни на България страни, се оказаха едно от най-добрите и едно от най-лошите летища в света според пътниците, които са минали през тях. Те са част от класацията AirHelp Score на едноименната компания.

Според класацията за 2019 година гръцкото Athens International Airport е третата най-добра аерогара от общо 132 в глобален мащаб. Тя получава една от високите оценки при дела на полетите, дошли навреме, качеството на предлаганите услуги и това в заведенията и ресторантите там.

На първо място за настоящите 12 месеца е Hamad International Airport в Доха, следвано от Tokyo International Airport в Токио.

В топ 10 се нареждат още Afonso Pena International Airport в бразилския град Куритиба, Gdansk Lech Walesa Airport в Гданск и московското Sheremetyevo International Airport.

От друга страна в групата на най-лошите аерогари влиза Henri Coanda International Airport в Букурещ. Тя се класира на 129-то място от всички 132, включени в класацията.

След него са само Eindhoven Airport, Kuwait International Airport и Lisbon Portela Airport.

Летищата в списъка са подредени според 3 фактора - дял на полетите, дошли навреме, качество на услугите и такова на заведенията и магазините, намиращи се там. Най-голяма тежест има първият фактор, който формира 60% от общия резултат. Оценките се дават от посетителите на аерогарите.