Малко хора извън Франция вероятно са чували за компанията Novacyt. Тя обаче се превърна в отличникът на фондовия пазар в европейската страна, след като получи разрешение от Световната здравна организация за разработени от нея тестове за коронавирус.

В резултат на одобрението акциите на компанията са скочили с 22% на фондовата борса в Париж. От началото на годината книжата на фирмата са поскъпнали с рекордните над 1600%, като така нейната пазарна капитализация вече достига 197 милиона евро или 214 милиарда долара, пише Bloomberg.

Novacyt, която е листната още и в Лондон, отчита значително повишение на цената на акциите от края на януари насам, когато обяви тестовете си за COVID-19.

Китайският магнат, който е забогатял с $3,7 милиарда благодарение на епидемията

Китайският магнат, който е забогатял с $3,7 милиарда благодарение на епидемията

След като акциите на компанията му поскъпнаха с 41%

Френският фармацевтичен производител се нареди в нарастващия списък с малки компании увеличили многократно пазарната си оценка в резултат на ключови открития и продукти в борбата срещу пандемията.

В него влиза и британската Synairgen Plc, чиито акции са поскъпнали с 845%. В резултат пазарната капитализация на компанията е нараснала до 67 милиона паунда.

Основно по-големият ръст на цената на книжата дойде в средата на март, след като британските регулатори дадоха разрешение на фирмата да започнат тестове на лекарството SNG001, което се използва за лечение на хоспитализирани пациенти с COVID-19.

Акциите на британската Synairgen са поскъпнали с 845%

Тест на лекарство срещу COVID-19 "изстреля" тази акция с 845%

Пазарната капитализация на компанията е нараснала до 67 милиона паунда