След като надеждите за още държавна подкрепа започнаха да избледняват към средата на седмицата, две от най-големите авиокомпании в САЩ - American Airlines и United Airlines започнаха съкращаването на над 32 хил. служители, предаде Reuters. Това възлиза на 13% от дела на работещите за тях хора, но и двете са изтъкнали пред служителите си, че са готови да ги върнат на работа, ако ситуацията се промени или ако получат субсидии от държавата.

Същевременно десетки хиляди други служители на двете компании са приели споразумения за освобождаването си от работа или са били съкратени, след като са получили следващите си няколко заплати. Такава е ситуацията и в други два авиопревозвача - Delta Air Lines и Southwest Airlines.

Необичайните начини, по които авиокомпаниите се опиват да изкарат пари в кризата

Необичайните начини, по които авиокомпаниите се опиват да изкарат пари в кризата

От полети над Антарктика до доставка на храна

Въздушните превозвачи в страната настояваха за нова помощ в размер на 25 млрд. долара, които да се използват за покриване на разходите им за заплати през следващите шест месеца. Предишният пакет за държавна подкрепа изтече снощи в полунощ, като едно от условията му беше авиокомпаниите да не съкращават служители.

Последното предложение за пакет на стойност 2,2 трлн. долара беше обсъдено между финансовия министър Стивън Мнучин и говорителя на камарата на представителите Нанси Пелоси, но до споразумение не се стигна.

"За съжаление, няма гаранции, че тези диалози ще доведат до реализацията на нещо реално", каза в изявление пред служителите главният изпълнителен директор на American Airlines Дъг Паркър. Неговата компания съкращава 19 хил. души, от които 1600 пилоти, а над 13 хил. души ще бъдат съкратени от United Airlines, но сред тях няма да има пилоти, след като се споразумяха с ръководството.

"От утре десетки хиляди жизненоважни за авиоиндустрията служители ще се събудят без работа и здравни осигуровки, а десетки хиляди други няма да имат заплати", посочва в изявление президентът на Association of Flight Attendants Сара Нелсън.

46 милиона души може да останат без работа заради колапса на авиоиндустрията

46 милиона души може да останат без работа заради колапса на авиоиндустрията

Това би струвало 1,8 трилиона долара на световната икономика

В момента авиокомпаниите в САЩ летят с 50% по-малко полети от същия период на миналата година, а сривът на превозените пътници е от почти 70%. Публикувано наскоро изследване на Air Transport Action Group показа, че заради срива на полетите глобално без работа могат да останат към 46 млн. души.