Гръцката електрическа компания PPC ще придобие фотоволтаични мощности от 500 мегавата в България. Това е част от сделка за проект за изграждане на 90 инсталации с мощност до 2000 мегавата в Италия, България, Хърватия и Румъния.

Енергийната компания на южната ни съседка подписа рамково споразумение за сътрудничество с компанията Mytilineos за разработване и изграждане на до 2 GW слънчеви фотоволтаични (PV) паркове в Италия и на Балканите.

Сделката се оценява на до 2 милиарда евро. По същество PPC и подразделението Energy & Metals на Mytilineos ще работят заедно по 90 проекта в Италия, България, Хърватия и Румъния. Портфолиото в момента е собственост на Mytilineos. Това предават гръцки медии.

Съгласно споразумението индустриалният конгломерат Mytilineos ще се занимава с разработването и изграждането на 503 MW проекти в Италия, 516 MW в Румъния, 500 MW в България и 445 MW в Хърватия. След като инсталациите бъдат инсталирани и свързани с третата, собствеността им ще бъде прехвърлена на PPC Group.

Проектите вече са на различни етапи на развитие и ще бъдат изпълнени през следващите три години. След като заработи, капацитетът ще генерира електричество за около 320 000 домакинства годишно.

Според Mytilineos споразумението за сътрудничество е в съответствие със стратегията за граничен растеж на бизнеса с възобновяеми източници.

За PPC пък това представлява важна стъпка в плана й за разширяване на операциите й в Югоизточна Европа и увеличаване на инсталирани съоръжения от възобновяеми източници до 8,9 GW до 2026 г.