Износът на швейцарски часовници е спаднал с 35,1% през юни, като продължава да намалява, заяви Federation of the Swiss Watch Industry.

"Временното спиране на производството и продажбите през първата половина на годината доведе до сериозни последици за износа на часовници", заяви федерацията, отбелязвайки, че продажбите са намалели с близо 36 на сто през първите шест месеца на годината.

Износът през юни износ възлиза на 1,1 милиарда швейцарски франка, или 1,17 милиарда долара, с контрастно представяне на трите най-големи пазари през месеца. Бизнесът с континентален Китай рязко нарасна с 47,1% увеличение на износа, докато Хонконг и САЩ се наблюдават резки спадове съответно с 54,6% и 57%.

Спадът беше регистрирано във всички ценови сегменти. Часовниците с цена над 200 франка (експортна цена) се представиха сходно по отношение на стойността и обема, падайки с около -35% по стойност и -38% по брой на артикулите.  Най-скъпите часовници на стойност над 3000 швейцарски франка отбелязаха не толкова драматичен - с 33,1%, сочат данните.

Износът на швейцарски часовници спада с близо 10%

Износът на швейцарски часовници спада с близо 10%

Но има и държави, за които доставките са нараснали

По отношение на материалите стоманените часовници се представят най-лошо, с 46.5% по отношение на бройките и 37.8% по отношение на стойността.

Swatch Group отчете нетна загуба през първата половина на годината и съкрати 2400 работни места, тъй като сви мрежата си на дребно. Групата очаква по-добро второ полугодие.