Корейският технологичен гигант Samsung Electronics Co. отчете по-висок от очаквания 21% ръст на приходите, предава Bloomberg. Така компанията успокои най-големите опасения на инвеститорите за въздействието на отслабването на потребителското търсене и нарастващите разходи за материали върху индустрията за производството на чипове на стойност $550 милиарда.

Резултатите на най-голямата южнокорейска компания са една от първите големи технологични фирми, които отчитат финансовите си резултати след ключовото тримесечие. Въпреки че все още има опасения за дългосрочното въздействие на потенциална глобална рецесия, инвеститорите възприеха разширяването на финансовия резултат на Samsung като добър знак.

Акциите на производителите на чипове може да са били свръхпродадени?

Акциите на Samsung поскъпнаха с 3,2% по време на сутрешната търговия в Сеул, докато другият производител на чипове за памет SK Hynix Inc. добави 3,4% към капитализацията си. За Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. увеличението е от 5,4%, а конкурентът United Microelectronics Corp. добави 9% в Тайпе. И четирите азиатски производители на чипове придобиха обща пазарна стойност от около $30 милиарда.

Санкциите на САЩ стимулираха индустрия за производство на чипове на Китай

Санкциите на САЩ стимулираха индустрия за производство на чипове на Китай

Напрежението между Вашингтон и Пекин трансформира световната индустрия за полупроводници на стойност 550 милиарда долара

Ръстът на продажбите на Samsung компенсира по-слабата от очакваното оперативна печалба, отразяваща натиска върху маржовете от нарастващата инфлация. Покачването на оперативната печалба се забави до най-ниското си ниво от повече от две години, като за трите месеца до края на юни тя достига $10,7 милиарда, се казва в изявление на компанията.