Lufthansa не очаква търсенето на самолетни пътувания да се върне към нивата преди коронакризата поне до 2024 година. Прогнозата идва на фона на лоши резултати за най-големия авиопревозвач в Европа - германската компания отчете оперативна загуба от 1,7 милиарда евро на тримесечна база, пише Reuters.

Сривът в търсенето на самолетни пътувания заради пандемията на новия коронавирус доведе до спад от 96% в броя на пътниците на компанията между месеците април и юни на годишна база. А това доведе със себе си спад от 80% на приходите през второто тримесечие до 1,9 милиарда евро (2,25 милиарда долара).

Ориентировъчните признаци за възстановяването на търсенето в Европа сега изглеждат застрашени от нови локални огнища и ограничения, докато полетите на дълги разстояния, например до САЩ, които са важни за Lufthansa, остават до голяма степен заземени поради нарастващите инфекции.

Lufthansa получи ключово "да" по пътя към получаването на спасителните 9 милиарда евро

Lufthansa получи ключово "да" по пътя към получаването на спасителните 9 милиарда евро

Най-големият акционер, който беше критик на плана, е готов да го подкрепи

"Не очакваме търсенето да се върне към нивата преди кризата преди 2024 година", заяви в четвъртък главният изпълнителен директор Карстен Спор.

Песимистичният възглед на Lufthansa повтори прогнозата на Международната асоциация за въздушен транспорт (IATA) миналия месец, че ще отнеме една година повече от очакваното, преди пътническият трафик да се върне към нормалните си нива преди кризата.

Миналия месец Lufthansa заяви, че ще съкрати 20% от ръководните си позиции и 1 000 административни работни места, тъй като се стреми да изплати държавните стимули от 9 милиарда евро.

Lufthansa съкращава 20% от мениджърите си

Най-големият авиопревозвач в Европа съкращава 20% от мениджърите си

Компанията намалява броя на поръчаните си нови самолети