Марката за луксозни електромобили ZEEKR съществува едва от 2021-а година, но вече набира скорост. Тя е собственост на китайската Zhejiang Geely Holding Group (Geely). Компанията произведе 100 000 електромобила само за 18 месеца от старта на производството и вече планира да стъпи на пазара в Европа - по-късно тази година, като дебютът ще бъде в Швеция и в Нидерландия, съобщи изданието Electrek.

Първият модел на новата автомобилна компания ZEEKR 001 започна да се произвежда в Китай през октомври и бяха доставени само 199 електромобила през първия месец. До януари 2022 г. ZEEKR съобщава, че има цели 70 000 доставки на електромобили за годината, заедно с плановете за разширяване на пазарите в Европа в началото на 2023 г. По-голямата цел обаче е за достигане на 650 000 продадени превозни средства годишно до 2025 г.

Точно година след началото на производството на електромобили, ZEEKR достави 50 000-то си превозно средство. Месец по-късно марката пусна своя втори модел, наречен 009 MPV. Електромобилите на марката предлагат пробег от около 1000 км.

Tesla започна ценова война в Китай, която заплашва някои производители на автомобили

Tesla започна ценова война в Китай, която заплашва някои производители на автомобили

Произведените автомобили на Tesla в Китай поевтиняха с до 14% от миналата година

Цели

През октомври компанията сподели, че има още по-смели цели за 2023 г. След като надхвърли целта си от 70 000 електромобили за 2022 г., от главния изпълнителен директор Анди Ан изложи пет ключови цели за 2023 г. Това включва удвояване на продажбите от миналата година до 140 000 електромобили годишно и успешното навлизане на марката на нови пазари в Европа.

По-рано този месец ZEEKR представи и третия си изцяло електрически модел - компактен SUV, наречен X, зачиито доставки в доставки в Китай се очаква да започнат още това лято. Компанията иска да достави 40 000 бройки от най-новия си модело тази година.

Печалбата на BYD скочи с над 400% - конкурент ли е вече на Tesla

Печалбата на BYD скочи с над 400% - конкурент ли е вече на Tesla

Компанията на Илон Мъск свали драстично цените на своите електромобили

Марката в Европа

Сред първите модели на компанията, които ще се продават в Европа са ZEEKR X и 001. Очаква се и двата електромобила да направят своя дебют както в Швеция и в Нидерландия още тази година.

ZEEKR 001 и ZEEKR X са разработени в центъра им за развойна дейност в Швеция. Централата на ZEEKR в Европа ще бъде в Амстердам, а дейността на европейското й подразделение - ZEEKR Европа, ще под ръководството на Спирос Фотинос като той ще заеме поста изпълнителен директор.

Миналата година топ производителят на батерии- китайската CATL и Zeekr сключиха 5-годишно споразумение за доставка на батерии за захранване на електромобилите на марката.