"Монделийз България Холдинг" АД ще трябва да плати 236 431 лева глоба. Решението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) бе окончателно потвърдено от Върховния административен съд (ВАС).

През 2014 година регулаторният орган наложи глобата заради използване на снимките на тенисистите Григор Димитров и Цветана Пиронкова с лого на търговската марка "belVita Добро утро!". Това е сторено без двамата да са рекламни лица на бисквитите, без тяхното съгласие и без дори да са уведомени.

"По този начин [компанията] въвежда в заблуждение потребителите, че последните промотират, препоръчват и харесват продукта бисквити "belVita", пише в становището на КЗК. Нарушението е направено в социалната мрежа Facebook.

Според съда търговската марка съставлява фирмената идентичност и с поставянето му върху даден продукт или стока се означава принадлежността им към определен производител, разпространител и т.н.

"В случая чрез полагането на логото на бисквитите "belVita" върху снимките на тенисистите се създава връзка на тези личности с продукта с цел същият да се популяризира. Представени по този начин снимките се превръщат в рекламни материали, чието ясно послание е, че известните български спортисти са негови рекламни лица, които използват, подкрепят или поддържат продукта", гласи още съобщението.

Според ВАС макар да няма фактическо твърдение за подкрепа от страна на спортистите на продуктите "belVita", е налице възможност потребителят да бъде заблуден или поне у него да се създаде съмнение за такава връзка между лицето от снимката и продукта.